Už druhý měsíc po sobě nezaměstnanost vzrostla jen zcela minimálně, o pár setin procenta. Jako by byly mylné předpovědi analytiků, že se do konce roku ve východních Čechách vyšplhá na minimálně devět procent. Bohužel nikoliv. Spíše to bude ticho před bouří.

V Královéhradeckém kraji nezaměstnanost, podle ve čtvrtek zveřejněných čísel, dosáhla k poslednímu červnu 6,8 procenta, v Pardubickém 7,8 procenta.

V květnu byla v obou regionech o desetinu procentního bodu nižší (6,7, resp. 7,7 %). V obou krajích je tak v součtu bez práce více než 41 tisíc lidí.

Ekonomická krize nadále doléhá, vyššímu nárůstu nezaměstnanosti však pomohly sezonní práce v zemědělství a stavebnictví. Třeba v okrese Pardubice přibylo během června sice jen 110 nezaměstnaných, během srpna a září se však čeká nový nápor uchazečů. Do evidence totiž přijdou čerství absolventi škol a učilišť.

„Jen v prvních třech červencových dnech, po uzávěrce červnové statistiky, se nám přihlásilo do evidence 500 nových uchazečů. Nyní zase čekáme příliv absolventů vysokých škol. Myslím, že během července přibude v součtu do evidence tisíc lidí,“ uvedl ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl.
Další nezaměstnaní by mohli přibýt z řad těch, kteří dostali výpovědi až k poslednímu červnu.

Už nyní v řadě míst šplhá nezaměstnanost vysoko přes deset procent. Vůbec nejpostiženějšími oblastmi jsou Moravskotřebovsko (14,2 % nezaměstnaných) a sousední Jevíčsko (14,1 %). Například v malé vesničce Janůvky v trojúhelníku mezi Svitavami, Jevíčkem a Moravskou Třebovou je bez práce osm lidí z celkem 18 zdejších práceschopných obyvatel.

V Královéhradeckém kraji je podobně silně problematické pouze Žacléřsko (12, 9 %), nikde jinde tady nezaměstannost nejde přes deset procent.
Například na Rychnovsku se nezaměstnanost oproti loňskému červnu zvýšila téměř trojnásobně. Z tehdejších 2,4 na 6,6 procent.
Příznivá situace s nezaměstnaností kolem pěti procent se nadále drží už jen v samotných městech Hradec Králové, Pardubice a s nimi také v mikroregionech Holicka a Rychnovska.

Ještě závažnějším problémem než samotná míra nezaměstnanosti je klesající nabídka volných míst. S nedostatkem práce se ve východních Čechách potýká především Jičínsko. Na jedno volné místo tu připadá skoro třicet uchazečů.

„Samotný růst nezaměstnanosti se sice zastavil a dokonce nepatrně klesla, ale nedostatek volných míst je pro nás mnohem větší problém. V nabídce se zatím moc neprojevily ani sezonní práce. Firmy sice po nedávném propouštějí stabilizovaly své stavy zaměstananců, ovšem případnou novou poptávku po pracovní síle řeší buď s pomocí vnitřních zdrojů, nebo přes agenturní pracovníky,“ uvedl ředitel jičínského úřadu práce Jiří Rada.

Kvůli nedostatku volných míst experti očekávají také mnohem větší příliv čerstvých absolventů škol než v minulých letech hojnosti, kdy mladí lidé práci nacházeli často bez pomoci úřadů práce a velmi rychle.

Pár východočeských čísel a srovnání

VÝCHODOČESKÉ OKRESY PODLE AKTUÁLNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI:

Svitavy 10,1 %
Ústí n. O. 9,1 %
Trutnov 8,7 %
Chrudim 8,5 %
Jičín 8,1 %
Náchod 6,8 %
Rychnov n. K. 6,6 %
Pardubice 5,2 %
Hradec Králové 5,1 %

Celkem ČR 8,0 %
MEZIMĚSÍČNÍ PŘÍRŮSTEK/ÚBYTEK NEZAMĚSTNANOSTI:

Hradec Králové + 2,5 %
Pardubice + 2,2 %
Chrudim + 1,8 %
Trutnov + 0,6 %
Rychnov n. K + 0,2 %
Náchod – 0,2 %
Svitavy – 0,4 %
Ústí n. O. – 0,8 %
Jičín – 0,8 %

Celkem ČR + 1,3 % (Počet nezaměstnaných se zvýšil oproti květnu o 1,3 procenta. V tomto případě ze 7,9 % na 8,0 %).
POČET UCHAZEČŮ NA JEDNO VOLNÉ MÍSTO:

Jičín 28,2
Chrudim 20,2
Ústí n. O. 18,3
Rychnov n. K. 15,2
Trutnov 12,0
Svitavy 11,7
Náchod 10,0
Hradec Králové 9,9
Pardubice 4,4

Celkem ČR 10,7

Zdroj: MPSV