Jak vyplynulo z jednání věřitelů na Krajském soudu v Hradci Králové, které se konalo ve středu, insolvenční správce by chtěl firmu udržet v provozu a v očekávaném konkurzu ji prodat jako funkční závod.

„Když jsem podnik převzal, nebyly tam skoro žádné peníze – bylo tam 91 tisíc korun a 8 tisíc EUR. S vypětím sil se nám daří udržet podnik v provozu,“ řekl nám Jiří Jakoubek, insolvenční správce. Jak dodal, hlavní důvod toho, proč chce Kovopol udržet v provozu, je jeho prodejnost. „Kdybychom podnik zavřeli, byl by neprodejný,“ vysvětlil insolvenční správce. Podle něho se očekává, že Kovopol skončí v konkurzu. „Myslím, že lhůta pro reorganizaci již vypršela,“ řekl nám Jakoubek. Ten také má, jak nám naznačil, indicie ohledně zájemců o koupi podniku. „Cenu, za jakou se bude Kovopol prodávat, nevím. Nechci spekulovat,“ uvedl Jakoubek.

Kovopolu byl jedním z hlavních podniků, v němž pracovala značná část místních občanů. Poté, co zaměstnancům podnik přestal vyplácet mzdy, se počet pracujících rapidně snížil. „Nyní tu pracuje 56 zaměstnanců. Mzdu ve formě záloh na mzdu dostávají,“ ujistil nás Jiří Jakoubek.

Výroba je v současnosti ztrátová. „Hospodaření od 1. ledna do 17. května skončilo schodkem 26,5 milionu korun,“ uvedl insolvenční správce. Podle něj se daří udržet zejména výrobu forem pro automobilový průmysl. Na dokončení rozpracovaných strojů na výrobu hřebíků podnik nemá peníze. Správce uvedl, že veškerý nemovitý a movitý majetek úpadce je zatížen zástavními právy věřitelů. Loni firma vykázala obrat 140 milionů korun.

Kovopol má přes 220 věřitelů. Ti po něm požadují přibližně 200 milionů korun.

Věřitelé na svém středečním jednání také potvrdili složení tříčlenného věřitelského výboru. Ten tvoří hlavní věřitelé Kovopolu: Citibank Europe, Československá obchodní banka a Finanční úřad (FÚ) v Náchodě s pohledávkami za celkem 82 milionů korun. Největším věřitelem je Citibank Europe s pohledávkou 60 milionů korun.

„Bohužel vám k tomu nemohu nic říct, informace z daňového řízení nemůžeme poskytovat. Ze zákona máme povinnost mlčenlivosti,“ řekla nám Dana Jirmanová, právnička FÚ v Náchodě.

Návrh na insolvenci Kovopolu podali zaměstnanci, kterým firma od prosince loňského roku dlužila výplaty. Firma se pak krátce na to do insolvence sama přihlásila. V květnu hradecký krajský soud prohlásil na Kovopol úpadek a zároveň konkurz. Firma se však proti konkurzu úspěšně odvolala k pražskému vrchnímu soudu. Argumentovala, že nedostala možnost řešení úpadku reorganizací. Protože však nikdo návrh na reorganizaci do středeční schůze věřitelů nepodal, je podle hradeckého soudu pravděpodobné opětovné prohlášení konkurzu.

Podužák: „Nemám křišťálovou kouli, nevím, jak to dopadne.“

Na názor ohledně budoucnosti podniku jsme se zeptali Otty Podužáka, předsedy odborů Kovopolu: „Netroufám si odhadnout, jak to celé dopadne, nemám křišťálovou kouli. Ale myslím, že jedinou šancí je fabriku prodat,“ uvedl Podužák. Ten si zároveň myslí, že bude problém sehnat zaměstnance. „Z 220 lidí je jich tu teď přes padesát, myslím, že bude těžké získat zaměstnance zpět,“ řekl nám s tím, že většina lidí z Kovopolu odešla, protože jim nebyly pět měsíců vypláceny mzdy. Přes Úřad práce se podařilo vyplatit lidem mzdy za tři měsíce,“ uvedl Podužák. Zbytek peněz prý mohou lidé očekávat až tehdy, podaří–li se Kovopol prodat. Je to však dlouhodobá otázka.. Pokud bude podnik prodán, mohl by podle Podužáka začít opět fungovat až tak někdy v lednu.

„Nejsem schopen říct, kdy by se prodej Kovopolu uskutečnil. Ale reálný čas je tak dva až tři měsíce po nabytí právní moci – tedy pokud by měl být úpadek řešen formou konkurzu,“ řekl nám insolvenční správce. Jak dodal, s novým investorem by tak vznikla i nová pracovní místa. Ta by byla pro město a okolí z hlediska nezaměstnanosti v okrese bezpochyby důležitá.

Na celou záležitost má svůj pohled i ředitel Kovopolu Jiří Petr. „Věřím, že pan insolvenční správce Jakoubek podnikne ty správné kroky pro to, aby se podařilo firmu zachovat,“ řekl nám. Dodal, že právě teď shání Kopovol další zakázky na pokrytí třetího a čtvrtého kvartálu.

Podle ředitele je důležité, nejen z hlediska dlouholeté tradice, udržet a zachovat současnou výrobu. „Například stroje na výrobu hřebíků se z Kovopolu vyvážely až do 80 zemí světa,“ připomněl insolvenční správce Jakoubek.

Majetkově patří Kovopol pražské společnosti Conti Capital. Conti Capital je od 11. června v insolvenčním řízení, kdy jí Městský soud v Praze povolil tříměsíční moratorium ke stabilizaci podniku.

Police nad Metují je vyhlášeným strojírenským městem již přes sto let a z toho firma Kovopol patří k významným zdejším zaměstnavatelům přesně 55 let. To, zda Kovopol ustojí současné chmurné období, ukáže až čas.

(Věra Sýkorová)