VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola kuchařů, číšníků a cukrářů slaví 75 let

VÝCHODNÍ ČECHY - V posledním zářijovém týdnu žila celá škola oslavami 75. výročí jejího školy. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

9.10.2007
SDÍLEJ:

Logo Hotelové školy ve Vrchlabí a Hronově.Foto: ARCHIV HD

Oslavy proběhly netradiční a moderní formou workshopů. Jejich součástí byly předváděcí akce, soutěže a tvorba miniprojektů. Zároveň se hronovští reprezentanti podělili s ostatními o své zážitky z poslední soutěže, 1. kola regionální soutěže Gastro Junior Nowaco Cup Brno 2008, které proběhlo v pardubické ČEZ Aréně.

Pětičlenná odborná porota hodnotila provedení úkonu, čistotu, komunikaci s hostem a originalitu pokrmu. Psychická i odborná náročnost soutěže je mimořádná, každému mladému adeptovi gastronomického umění se dívá pod ruce patero přísných porotcovských očí (viz foto). Oslavy tedy jasně ukázaly, že naše škola nežije jen minulostí, ale kvalitně připravuje mladé odborníky pro budoucnost. Vzhledem k oslavám jsme pro čtenáře tentokrát vybrali slavnostnější pokrmy.

Rajčata plněná sýrovým salátem

Osm pevných rajčat, 150 g plátkového sýra, sladkokyselá okurka, dvě jablka, 50 g lehké majonézy, půl lžičky hořčice, 150 g smetanového jogurtu, lžička citronové šťávy, špetka soli, pepře, cukru, bylinkové soli a česnekového prášku.

Omytá rajčata osušíme, seřízneme vršek. Dužninu se semínky vykrojíme lžičkou. Pak necháme rajčata dnem vzhůru okapat. Sýr nakrájíme na nudličky, okurku na kostičky, oloupaná jablka na nudličky. Majonézu, hořčici a jogurt vymícháme, přidáme rozmělněnou dužninu z rajčat. Osolíme, opepříme, dochutíme citronem a cukrem. Vmícháme sýr, okurku a jablka.

Vnitřek rajčat posypeme bylinkovou solí a česnekovým práškem, naplníme salátem a přiklopíme víčkem.

Vepřové řízky s překvapením

Čtyři plátky vepřové kýty, 1-2 stroužky česneku, pepř, sůl, 4 plátky šunky, čtyři plátky sýra, pórek, čerstvá nebo sterilovaná červená paprika, tuk na smažení, na obalení škrobová moučka, vejce a strouhanka.

Maso naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem, opepříme, osolíme a poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky pórku a nudličkami papriky. Naplněné řízky přeložíme, sklepneme paličkou, obalíme ve škrobové moučce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Vložíme do rozehřátého tuku a zvolna smažíme dozlatova. Na talíři obložíme zeleninou a podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Piškotové řezy s ovocem

Korpus: šest vajec, 180 g cukru, 200 g polohrubé mouky, šest lžic studené vody, vanilkový cukr, sůl, tuk na vymazání, strouhanka. Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh, přidáme cukr, vodu, žloutky a mouku. Vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech s vysokým okrajem, upečeme. Krém: dva tvarohy, kelímek husté kysané smetany, 250 ml šlehačky, cukr. Tvaroh ušleháme s kysanou smetanou, zamícháme ušlehanou šlehačku. Podle chuti osladíme. Rozetřeme na vychladlý piškot, zapícháme ovoce (například jahody, borůvky nebo rybíz) a přelijeme želatinou.

Želatina: dva vanilkové pudinky, 750 ml vody smíchané s chutnou šťávou, např. z květů černého bezu. Svaříme, přelijeme a necháme v lednici ztuhnout.

9.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dorost si prožil poločas hrůzy

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Boj o život kočky dopadl dobře, hasiči zachránili nešťastnou Mařenu

Česká Skalice - Na zdejší poměry velmi raritní výjezd absolvovali v pondělí odpoledne českoskaličtí dobrovolní hasiči. Záchrana z výšky se totiž v České Skalici nekoná příliš často.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Střelným prachem se na úvod šetřilo jen ve Velichovkách

Náchodsko - Fotbalový Jopeco Okresní přebor mužů má za sebou úvodní mistrovské kolo.

Právě jsme se narodili - srpen 2017

Náchodsko - Vítáme nová miminka na Náchodsku. Podívejte se na fotogalerii novorozenců, kteří v přišli na svět v náchodské porodnici v srpnu roku 2017. Šťastným rodičům gratulujeme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení