Míří vaše dítě na vysokou školu? Je možné, že nebude platit školné, přesto se připravte na to, že vás to bude stát pět až osm tisíc korun měsíčně. A to pouze v případě, že máte doma velmi skromného studenta.

Nebo jste student a chcete si potřebné výdaje zaplatit bez přispění rodičů? Brigádami si, zejména v současnosti, nemusíte potřebnou částku vydělat.
Studentské půjčky

Krátkodobé brigády, kterými si studenti obvykle vydělávají na kolej nebo na vlastní kapesné, nemusí kýženou částku přinést. Ani na prospěchové stipendium se nemůžete spoléhat. Na všechny náklady nestačí a jeho získání je nejisté.

Alternativou jsou nejrůznější studentské půjčky, které nabízejí některé banky.

Například u České spořitelny mohou studenti vysokých a vyšších odborných škol a také ti, kteří se rozhodli získat titul MBA, využít hotovostní úvěr pro studenty v maximální výši 300 000 Kč.

Nejdůležitější je v této souvislosti fakt, že splácení takového úvěru lze odložit až na dobu po ukončení studia. Během něj budete splácet pouze úroky. Maximální doba splatnosti je 10 let.

Studentské úvěry úročí Česká spořitelna 8,90 procenta. Úroková sazba je fixní po celou dobu splácení bez ohledu na její délku. Při úvěru 300 tisíc budete do ukončení pětiletého studia měsíčně splácet pouze úroky, tedy 2500 korun. Zbývajících pět let budou splátky činit 6231 korun za měsíc.

Další možností je u stejného ústavu osobní účet Student, v rámci kterého mohou jeho majitelé po předložení potvrzení o studiu využít až dvacetitisícový debet, tedy „jít do minusu“.

Půjčku na studium nabízí také Komerční banka, a to pod příhodným názvem Gaudeamus. Zde je horní hranicí částka 500 000 korun, odložit splácení je však možné pouze do výše 150 000 korun. Tento úvěr můžete čerpat i postupně, v průběhu celé doby

studia. Úroková míra u úvěru Gaudeamus je stálá po celou dobu půjčky a činí 7,26 procenta.

„Studentské programy nabízejí i další bankovní domy: například Poštovní spořitelna poskytuje úvěr až do 200 000 korun, avšak jen na některé typy studia, Raiffeisenbank zase neumožňuje odložení splátek, ale má výrazně nižší úrokovou sazbu a delší období splácení a půjčuje až milion korun,“ říká David Špidlen z Bankovního institutu vysoká škola (BIVŠ).


Příklady studentských úvěrů s odloženou dobou splácení



Pozor na debet

Banky rovněž nabízejí studentům účty s povoleným debetem. Výhodou je, že pro jejich získání nemusíte prokazovat vlastní příjmy.

Paradoxně se však právě to může stát pro mnohé mladé lidi i kamenem úrazu. Banky většinou nabízejí dvacetitisícový debet, ten je však potřeba také v termínu splatit. Pokud tak neučiníte, riskujete nejen návštěvu exekutora, ale také do budoucnosti problémy s žádostí o hypotéku či podobný úvěr.

Kolik stojí studium

Za ubytování na koleji zaplatí student Vysoké školy ekonomické v Praze v průměru 2391 korun měsíčně, může si však v rámci kolejí vybrat i podstatně dražší ubytování. Naopak za nejlevnější pokoj na kolejích na pražském Jarově vydá asi patnáct set korun za měsíc. Srovnatelné ceny zaplatí za ubytování i studenti v Brně.

Místo v nejlevnějším třílůžkovém pokoji na kolejích Vysokého učení technického stojí 2130 korun. Nájemník se však musí připravit na to, že na tři studenty v pokoji připadají jen dvě pracovní místa a připojení k internetu se platí zvlášť.

To však platí pouze pro studenty, kteří mají bydliště od sídla školy nejméně sto kilometrů a v případě Prahy dokonce ještě dál. Míst na kolejích je totiž málo, a tak studenti z bližších míst musejí denně dojíždět nebo si sehnat podnájem či pronájem jinde.

Ani doprava není laciná: například studentská měsíční průkazka na MHD v Praze vyjde na 260 korun. V komplikovaném systému drážních slev sice zaplatí studenti většinou poloviční jízdné, ale i tak třeba zpáteční jízdenka Praha – Ostrava (s kartou In-junior) stojí bezmála čtyři sta korun.

Nejlevnější stravování nabízejí studentům školní jídelny – menzy. Dotovaná cena za oběd málokdy překročí čtyřicet korun, zároveň je však málokdo schopný denně obědvat v menze.

Když připočítáte ceny skript, ale i kapesné a náklady na další jídlo – menzy nenabízejí snídaně ani večeře – vyjde vám částka mezi pěti až osmi tisíci měsíčně.

V ještě složitější situaci jsou studenti soukromých vysokých škol. Soukromé školy totiž nedostávají od státu žádné dotace na studenta, a proto vybírají školné.

Například BIVŠ má školné ve výši 24 000 až 26 000 korun za semestr, přibližně stejně platí i žáci Vysoké školy finanční a správní. Newton College už stojí 31 500 korun za semestr a za psychologii na Pražské vysoké škole psychosociálních studií zaplatí student téměř sedmdesát tisíc korun za rok.