VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční tabule může oslovit všechny lidské smysly

Hradec Králové - Vánoční čas je každoročně obdobím klidu, pohody a tepla rodinného krbu. Je to bezesporu pro každou domácí kuchařku i zapáleného amatérského kuchaře také příležitost k blýsknutí se svými gastronomickými kvalitami.

24.12.2007
SDÍLEJ:

Sváteční stůl.Foto: zdroj redakce

Na stůl se nosí pochoutky, na které se sbíhají sliny. Kapr a salát až na Boží hod? Celý dům či byt je provoněn lákavými vůněmi. Je však hříchem, a to nejen o Vánocích, se přejídat. Strávníci by si měli každý sváteční pokrm vychutnat, v klidu posedět, věnovat čas naslouchání druhým i příjemnému hovoru, a přitom lahůdky zapíjet kvalitním mokem.

Pro výběr dnešních receptů nahlédl učitel odborných předmětů Jiří Musil se svými studenty do klasické i moderní gastronomické literatury. Tam kromě jiného zjistili zajímavou skutečnost, že v době mezi světovými válkami se tradiční rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem podávaly výhradně na Boží hod k obědu.

Dnes tedy čtenářům nabízíme koktejl tipů na pochoutky, které můžete zařadit do vánočního menu. Jejich příprava není složitá, ale výsledek stojí za to. Začneme pokrmem z ryb, které by na vánočním stole určitě neměly chybět. Je to maďarský národní pokrm, který své vyznavače našel i v Rakousku. Tradiční maďarské Vánoce

Hustá rybí polévka Halaszle

800 g čistého vykostěného rybího masa, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml kysané smetany, citronová šťáva, sůl, pepř, ocet

Osolené a opepřené kousky ryby zlehka opečeme na oleji. Do výpeku přidáme cibuli nakrájenou najemno a zpěníme ji, potom přidáme papriku a mouku. Ihned zalijeme smetanou a asi 300 ml vody, zastříkneme citronovou šťávou nebo octem. Do vařícího vložíme kousky ryb a vaříme zvolna asi 10 minut. Pokrm se v domovině podává s bílým pečivem.

Jemná domácí paštika

1 kg drůbežích jater, 100 g másla, 4 stroužky česneku, půl cibule, sůl, pepř, špetka provensálského koření, asi 100 g plátků uzeného bůčku

Drůbeží játra prohlédneme (pozor na žluč), omyjeme a vložíme do mixéru společně s máslem, česnekem a cibulí. Vše potom okořeníme solí, pepřem a bylinkami. Důkladně rozmixujeme (můžeme zjemnit kapkou koňaku či vína) a potom ještě procedíme přes jemný cedník. Formu nebo jakoukoliv nádobu vysteleme alobalem, dno i stěny pokryjeme plátky uzeného bůčku tak, abychom jím mohli zakrýt i povrch. Vlijeme paštiku, nejprve bůčkem, potom i alobalem zakryjeme povrch. Formu vložíme do trouby a zvolna (při 100 – 120 °C) pečeme podle síly vrstvy asi 45 minut. Podáváme až druhý den po vychladnutí. Výborná je v kombinaci s brusinkami a ovocem.

Královské brambory

(recept je více než 70 let starý, jeho autory jsou vídeňští šéfkuchaři Hans Ziegebeln a Julius Eckl)

1 kg teplých vařených brambor, 2 – 3 vejce, 3 lžíce mléka, muškátový květ, sůl, tuk na vymazání plechu

Teplé brambory prolisujeme, smícháme s vejci a mlékem, ochutíme solí a muškátovým květem. Na tukem vymazaný plech stříkáme sáčkem pusinky, které upečeme při 200°C dozlatova v troubě.

Punč

1500 ml bílého vína smícháme s 500 g cukru otřeného o kůru z citronu a pomeranče, přidáme kousek skořice a několik hřebíčků, ohříváme pomalu na mírném ohni, nesmí se však vařit. Do každé sklenice vložíme lžíci medu, plátek pomeranče a lžíci pomerančového likéru. Zalijeme vřelým vínem.

Vánoční vůně provázely i nedávno skončenou výstavu Voňavé Vánoce, kterou naše škola uspořádala v Červeném Kostelci. Celá výstavní síň voněla perníčky, cukrovím, míchanými nápoji, horkou čokoládou i vyřezaným ovocem. Zlatým hřebem výstavy byly nádherné vánoční a silvestrovské tabule.

Studenti i zaměstnanci školy přejí všem našim čtenářům krásné Vánoce, mnoho úspěchů v novém roce 2008 a dobrou chuť!

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

24.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Mezilečí opět na síti - elektřina se v obci rozběhla po 4 dnech

Ilustrační snímek.

Dvě večerní nehody v regionu

Šel na houby a místo hřibů našel protitankový granát

Martínkovice - Na podezřelý nález, naštěstí se ukázalo, že ne až tak nebezpečný, narazil v úterý odpoledne při procházení lesa náhodný houbař v Martínkovicích.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Šnajdr: Snažíme se přispívat k rozvoji paralympijské lukostřelby

Náchodsko - Ve druhé polovině července hostilo Nové Město nad Metují další elitní lukostřelecký závod handicapovaných, během něhož se přepisovaly hned ve čtyřech případech světové a ve dvou evropské historické tabulky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení