Toto těsto se řadí mezi nejstarší druhy sladkého pečiva vyráběného v českých zemích. Staré tradice perníkářů přímo souvisejí s vývojem cukrářského řemesla. V Čechách byl znám perník již koncem 13. století. V té době Češi ještě neznali cukr, ke slazení se používal pouze med.

Perníkové výrobky se prodávaly převážně v Praze a v okolí, první mimopražští perníkáři se usadili v Pardubicích, v Kutné Hoře, Kolíně a Poděbradech. Výroba perníkového těsta byla velice jednoduchá, používalo se pouze několik surovin - pšeničná nebo žitná hladká mouka, med, směs koření a voda, kypřidla se nepoužívala. Toto těsto se prý nechávalo uležet i několik let!

Kávový medovník

500 g hladké mouky, 160 g cukru, 70 g tuku na pečení, 10 lžic mléka nebo sladké smetany, dvě vejce, tři lžíce medu, dvě lžičky jedlé sody, tuk na plech, moučkový cukr na posypání

Krém: 250 g másla, 500 ml mléka, 150 g moučkového cukru, dva čerstvé žloutky, jeden a půl sáčku vanilkového pudinku, dvě lžíce černé silné kávy

V hrnci vaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu, která směs napění, a odstavíme. Mouku prosejeme, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme prochladlou směs. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na čtyři až šest dílů. Každý díl rozválíme na tenkou placku a na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Po vychladnutí seřízneme kraje na stejnou velikost, zbylé odřezky rozdrtíme a použijeme na posyp. V mléce uvaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po troškách přidáváme vychladlý pudink a po kapkách černou kávu. Umícháme hladký krém, kterým potřeme upečené placky. Položíme je na sebe, zatížíme a necháme proležet. Celý medovník posypeme připraveným rozdrceným korpusem.

Norimberské perníčky

175 g medu, 50 g moučkového cukru, dvě lžíce stolního oleje, dvě lžíce vody, žloutek, lžíce kakaa, strouhaná citronová kůra, tlučený hřebíček a skořice, 250 g hladké mouky, tři lžičky prášku do pečiva, 75 g mletých mandlí, 75 g mletých opražených oříšků, 50 g krájeného kandovaného ovoce, 75 g krájených sušených meruněk

Poleva: 125 g moučkového cukru a bílek

Ve vodě rozpustíme med, cukr a olej. Přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Těsto na pomoučeném vále velmi dobře propracujeme a rozválíme asi na 50 mm silnou placku, ze které vykrájíme kulaté perníčky. Pečeme na vymazaném plechu ve středně předehřáté troubě, vychladlé potřeme polevou, kterou připravíme třením bílku a cukru tak dlouho, až vznikne hustá bílá pěna.

Medové trubičky

340 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, dvě vejce, 80 g medu, půl lžičky jedlé sody. Krém: 300 ml mléka, vanilkový pudink, 250 g másla, 120 g moučkového cukru

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, z něho vyválíme tenký plát. Nakrájíme čtverečky a navíjíme je na kovové trubičky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé plníme krémem, který připravíme tak, že do vychladlého pudinku vmícháme máslo a cukr.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 14. 11., 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov