VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Medové těsto má dlouhou tradici

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes bychom rádi potěšili všechny milovníky medu, medových receptů a voňavých perníků. Nejprve se zastavíme u historie medového těsta.

10.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Toto těsto se řadí mezi nejstarší druhy sladkého pečiva vyráběného v českých zemích. Staré tradice perníkářů přímo souvisejí s vývojem cukrářského řemesla. V Čechách byl znám perník již koncem 13. století. V té době Češi ještě neznali cukr, ke slazení se používal pouze med.

Perníkové výrobky se prodávaly převážně v Praze a v okolí, první mimopražští perníkáři se usadili v Pardubicích, v Kutné Hoře, Kolíně a Poděbradech. Výroba perníkového těsta byla velice jednoduchá, používalo se pouze několik surovin - pšeničná nebo žitná hladká mouka, med, směs koření a voda, kypřidla se nepoužívala. Toto těsto se prý nechávalo uležet i několik let!

Kávový medovník

500 g hladké mouky, 160 g cukru, 70 g tuku na pečení, 10 lžic mléka nebo sladké smetany, dvě vejce, tři lžíce medu, dvě lžičky jedlé sody, tuk na plech, moučkový cukr na posypání

Krém: 250 g másla, 500 ml mléka, 150 g moučkového cukru, dva čerstvé žloutky, jeden a půl sáčku vanilkového pudinku, dvě lžíce černé silné kávy

V hrnci vaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu, která směs napění, a odstavíme. Mouku prosejeme, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme prochladlou směs. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na čtyři až šest dílů. Každý díl rozválíme na tenkou placku a na vymazaném plechu upečeme dorůžova. Po vychladnutí seřízneme kraje na stejnou velikost, zbylé odřezky rozdrtíme a použijeme na posyp. V mléce uvaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po troškách přidáváme vychladlý pudink a po kapkách černou kávu. Umícháme hladký krém, kterým potřeme upečené placky. Položíme je na sebe, zatížíme a necháme proležet. Celý medovník posypeme připraveným rozdrceným korpusem.

Norimberské perníčky

175 g medu, 50 g moučkového cukru, dvě lžíce stolního oleje, dvě lžíce vody, žloutek, lžíce kakaa, strouhaná citronová kůra, tlučený hřebíček a skořice, 250 g hladké mouky, tři lžičky prášku do pečiva, 75 g mletých mandlí, 75 g mletých opražených oříšků, 50 g krájeného kandovaného ovoce, 75 g krájených sušených meruněk

Poleva: 125 g moučkového cukru a bílek

Ve vodě rozpustíme med, cukr a olej. Přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Těsto na pomoučeném vále velmi dobře propracujeme a rozválíme asi na 50 mm silnou placku, ze které vykrájíme kulaté perníčky. Pečeme na vymazaném plechu ve středně předehřáté troubě, vychladlé potřeme polevou, kterou připravíme třením bílku a cukru tak dlouho, až vznikne hustá bílá pěna.

Medové trubičky

340 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, dvě vejce, 80 g medu, půl lžičky jedlé sody. Krém: 300 ml mléka, vanilkový pudink, 250 g másla, 120 g moučkového cukru

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, z něho vyválíme tenký plát. Nakrájíme čtverečky a navíjíme je na kovové trubičky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé plníme krémem, který připravíme tak, že do vychladlého pudinku vmícháme máslo a cukr.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 14. 11., 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

10.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Machovu zatím chybí forma i štěstí

Šaty z výstavy si přivlastnili tři místní mladíci ve věku 25, 17 a 15 let. Když se z médií dozvěděli, že to není obyčejné oblečení, ale drahé artefakty s uměleckou krajkou, raději je vložili do igelitové tašky a vrátili.
5

Nevěděli, co se šaty, tak je vrátili

Derby rozhodly jaroměřské vstupy do třetin

Náchodsko - Mizerný start do sezony zažívá nejúspěšnější celek posledních pěti let. Hokejisté Náchoda se v úvodu nového ročníku trápí jak v ofenzivě, tak i v defenzivě, což potvrdili i v nedělním domácím zápase s Třebechovicemi.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Sokolovna nasála skvělou atmosféru s Masajem, vybralo se přes 57 tisíc

Česká Skalice /FOTO/ - Fenomén. Tak by se dal směle označit charitativní festival Nasajem s Masajem, který minulou sobotu v sokolovně vstoupil do osmého ročníku.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení