VYBRAT REGION
Zavřít mapu

'U nás v pivovaru stále udržujeme tradiční řemeslo'

Náchod /ROZHOVOR/ - Piva náchodského pivovaru Primátor získala v loňském roce řadu prestižních ocenění, pivovar také provedl další kroky v modernizaci svého areálu. Už šestnáct let pivovar vede Josef Hlavatý, který v rozhovoru pro Náchodský deník zhodnotil uplynulý rok a prozradil, co čeká od toho letošního.

4.1.2014
SDÍLEJ:

ŘEDITEL pivovaru Josef Hlavatý ukazuje jednu z trofejí, kterou se pivovar může pochlubit. Foto: Primátor, a. s.

Jak se pivovaru dařilo v roce 2013?
Rok 2013 pro nás začínal s vědomím, že jsme ukončili spolupráci s jedním obchodním řetězcem a že tento výpadek musíme nějakým způsobem nahradit. Ze začátku jsem byl docela skeptický, ale podařilo se nám to, takže dnes jsme prakticky na lepších číslech než v roce 2012. Přesto, že pivovarnictví celkově propadá řádově v procentech.

Do roku 2013 jsme šli se zvýšenými náklady. Zvýšily se ceny sladu, různých dalších surovin, energií. Měl jsem trochu obavy z finančního dopadu, protože jsme nezdražovali od počátku roku, ale až na jeho konci, přesto rok dopad finančně relativně slušně. Není to však úplně podle představ. To byl ostatně i jeden z důvodů, proč jsme po třech letech vůbec museli přistoupit k nějakému pohybu cen.

Co se dělo okolo obnovy pivovarského areálu?
Po letech relativně menších investic jsme se vrhli na poměrně rozsáhlou rekonstrukci pivovaru. Díky kolegům se to podařilo úplně a téměř brilantně zvládnout. Došlo k výměně plniče piva do lahví, uskutečnila se rozsáhlá přestavba vrátnice, čelní části pivovaru a došlo k vybudování moderního školícího centra. Do investic jsme pustili poměrně dost peněz. Vše dobře dopadlo a snad lidé ocení, jak vypadá pivovar z vnějšku. Výměna plniče by se měla zase dlouhodobě projevit v kvalitě piva v láhvích.

Čekají vás ještě nějaké investice do areálu?
Stavební přestavbou vstupní části se podařilo smazat tak trochu dluh vůči pivovaru, který jsme před sebou strkali řadu let. Pivovar jsme měli pěkně udělaný zevnitř, ale areál z vnějšku opravdu vypadal ostudně. Myslím si, že nyní máme moderní pivovar, kapacitně sladěný, s ucelenou technologií, do kterého se řadu let promyšleně investovalo. Bylo to takové konečné uzavření, dá se říci více jak dvacetiletého cyklu investování a pivovar dnes máme opravdu v pořádku. Tím však nechci říci, že by nebylo dál co zlepšovat. Už máme víceméně odsouhlasený investiční plán na letošní rok, který by měl nějakým způsobem vylepšit technologické podmínky a přinést úsporu energií.

Máte od podzimu nové školící centrum. Pro koho je určeno?
Jednak by mělo sloužit k profesní přípravě zaměstnanců. Máme řadu školení, které musíme či chceme absolvovat a dodnes jsme k tomu neměli žádné adekvátní prostory. Dále chceme centrum využívat ve prospěch našich obchodních partnerů a následně také našich koncových zákazníků. Víceméně už je připraven program na školení hospodských, jak ošetřovat pivo, jakým způsobem čepovat atd. Jeden program by měl být zaměřen na technologii a výrobu piva, druhý by měl být věnován degustacím a rozeznávání druhů piva. Ten bude otevřen také pro laickou veřejnost. Chceme, aby lidé, kteří budou mít opravdový zájem, přišli a seznámili se s klasickou výrobou piva. Tady u nás totiž stále udržujeme tradiční řemeslo, které se zde dělá více jak století. Protože vaříme také různá speciální piva, chceme, aby lidé poznali, co všechno je možné, jak se speciály dělají, jak mají vypadat, jak mají chutnat, jak vůbec pivo degustovat. Chceme dosáhnout alespoň trochu určité osvěty veřejnosti z hlediska výroby i z hlediska samotného nápoje.

Budou návštěvníci moci ochutnávat? Co na ně čeká?
V rámci jednoho programu se seznámí a budou rozeznávat druhy piva, kterých je spousta. V Čechách je však nejvíce znám pouze klasický český ležák. Rodina piv, která vaříme, je však ohromná. Proto se jednak dozví, jaká rozmanitost ve výrobě piva existuje. Samozřejmě budou prováděni jakýmsi kurzem ochutnávání, jak mají chutnat pivo, co v něm mají hledat, jaké chutě rozeznávat. Vyzkouší si třeba i trojúhelníkový test na piva, aby rozeznali desítku od dvanáctky. Myslím si, že pro laickou veřejnost to bude zajímavé. Ať už s ohledem na vztah ke klasickému ležáku, tak i proto, že budou moci objevit spoustu nových chutí.

Jak si vůbec vedou pivní speciály?
Máme poměrně silný export, zhruba čtvrtina výstavu jde do zahraničí. Máme také relativně široké portfolio těch piv. Kde dochází k nějakým výpadkům v odbytu, tak se to týká spíše takových těch klasických ležáků. To se snažíme nahrazovat speciálními pivy. Dnes je na trhu poměrně zájem o netradiční piva, ale i o taková, která nejsou třeba zcela celostátně známá a nejsou z velkých pivovarů. Je zcela evidentní příklon k tomu, že lidé chtějí ochutnávat nějaké místní speciality, chtějí ochutnávat krajová, lokální piva. Myslím si, že díky tomu se nám daří částečně růst. Na tom je ostatně založený boom minipivovarů, který dneska v republice je. My se speciálům věnujeme už téměř dvacet let.

Uvaříte v novém roce nějaký nový speciál?
Dnes máme z tuzemských pivovarů nejširší portfolio výrobků v této republice. Jedna věc je něco vymyslet a vyrobit, ale daleko složitější je to dostat na trh. Obzvlášť lahvové pivo se dnes ze sedmdesáti, pětasedmdesáti procent prodává přes řetězce a musíme se s nimi dohodnout, jak to do té sítě dostat. Na druhou stranu musím říct, že samozřejmě nespíme, snažíme stále vymýšlet něco nového. Ať už to jsou nějaké impulzy třeba od zahraničních partnerů, kteří třeba řeknou, že je pro ně něco zajímavé. I z hlediska tuzemského trhu si myslíme, že ještě nějaký prostor je, takže připravujeme zhruba další dvě, tři věci. Chtěli bychom určitě klást důraz na ta sezonní piva. Uvidíme podle sezony, jak se to bude vyvíjet a jak bude reagovat trh, jestli bude zájem.

Za rok 2013 jste získali řadu ocenění? Máte spočítáno kolik?
Přiznám se, že jsem si to sám spočítal. Vždy chodím kolem nástěnek na chodbě a vždy jsme se vešli s přehledem ocenění za dva roky na jednu vitrínu. Letošní ocenění zabrala celou jednu nástěnku. Získali jsme jich čtyřiadvacet, a to relativně významných z prestižních degustačních soutěží v republice, ať už to byl třeba Tábor nebo Dočesná v Žatci. Získali jsme také ocenění v Norimberku, a to The European Beer Star, což je soutěž původně především evropských pivovarů, které se dnes účastní asi tisíc pivovarů prakticky z celého světa. No a hlavní, což na podzim proběhlo tiskem, bylo ocenění World Beer Awards 2013. Opravdu z těch šesti set účastníků degustátoři vybrali jako nejlepší pivo světa náchodský Weizenbier. To samozřejmě pohladí na duši všechny, kteří v pivovaru pracují.

Pomohlo ocenění například k větší poptávce, třeba v zahraničí?
Je to zajímavé, na začátku prosince jsme jen během čtrnácti dní řešili poptávky několikrát. Ozval se nám třeba distributor z Mexika, který má zájem distribuovat nejlepší pivo světa tam. Měli jsme také jednání se dvěma čínskými společnostmi, které chtěly konkrétně toto pivo. Ohlas v zahraničí na ten titul byl možná ještě větší než v tuzemsku. Tady se ještě týden po udělení ocenění nic moc nedělo, než se toho chopila média.

Zmínil jste Čínu. V říjnu navštívil pivovar čínský velvyslanec, následně se Primátor prezentoval na ambasádě v Pekingu během dnů české kuchyně. Budete do Číny něco vyvážet?
Zkoušíme vývoz do Číny dlouhodobě. Kdysi jsme tam dodávali, ale potom obchod skončil z nějakých spíše legislativních důvodů v Číně. Teď se vývoz snažíme znovu obnovit. Poptávky jsou, průběžně se objevují stále nové, v poslední době řešíme asi pět obchodních případů. Vždycky si odeberou kontejner zboží na vzorky, ale Čína je tak veliká, že jeden kontejner z toho připadne jen na vzorky na testování. Je také zapotřebí říci, že Čína je daleko a náklady spojené s přepravou a časové prodlevy, to je relativně složitá záležitost pro odbyt takové komodity, jakou je pivo. Vozit pivo do takovéto vzdálenosti je docela složité, v řadě případů nejsme schopni konkurovat cenově některým konkurentům. Na druhou stranu máme však zkušenosti, dodáváme pravidelně do Jižní Koreje, daří se tam odbyt zvyšovat, takže máme zkušenosti s tím, co to obnáší a jak to udělat. Uvidíme.

Jak vidíte situaci v novém roce?
Trh se scvrkává a bude se scvrkávat. To je prostě dané. Lidé budou alkohol konzumovat pomalu méně a méně, ne samozřejmě nijak dramaticky, ale bude to znát. U západní populace obecně jde konzumace piva procentuálně dolů, lidé přestávají chodit do hospod, je tam posun k individualismu, hodně se pije doma. Velké pivovary tomu ještě napomohly, že začaly stáčet pivo do velkých PET lahví. Takže nemáme nějaké přehnaně velké ambice. Chtěli bychom obhájit alespoň výsledky jako za uplynulý rok, jak objemově, tak finančně. Samozřejmě v skrytu duše doufáme, že se nám podaří pár nějakých zajímavých exportních příležitostí, které by nám mohly pomoci. Na tuzemském trhu opravdu není moc prostoru, tady je konkurence ještě i díky přebytečným kapacitám opravdu veliká, že hledat nějaké díry je prakticky, nechci říct vyloučené, občas se něco objeví, ale pro pivovar naší velikosti složité a v podstatě nereálné.

Zažil jste tady za dobu svého působení tak náročný rok, jakým se zdál být ten loňský?
Rok 1998 byl asi nejnáročnější, jaký jsem tady zažil. Tehdy jsem víceméně převzal pivovar, který byl absolutně předlužený, s obstavenými účty, s řádově padajícím odbytem. Musím říct, že také privatizace pro mě byla hrozně náročná. Poslední tři roky, kdy se neustále vedly spory a soudy, to byl nápor na nervy i na pracovní úsilí. Snad přišla doba, kdy se konečně vše vyřeší a uklidní. Těch posledních šest let bylo hodně náročných psychicky. Občas si říkám, že kdybych býval tušil, co se všechno kolem toho tady bude dít, tak bych v pivovaře asi nezůstal.

Jaký je to pocit dovést pivovar k výsledkům, k prosperitě, k oceněním, k výstavbě, zkrátka tam, kde je dnes?
Pocit je to dobrý, ale asi jej docením až časem. Člověk řeší práci od rána do večera, je to dost vyčerpávající. Když člověk vidí, co je za tím strašné práce, i vnitřní, a různých emocí, tak pocit je asi dobrý, ale nějak se zatím uvolnění a euforie nedostavuje. Asi bych musel na dva tři měsíce někam odjet a trošku opravdu relaxovat, mít větší odstup. Myslím, že daleko více to vnímají lidé, kteří třeba sem do pivovaru přijedou po nějakém delším intervalu ať už kvůli záležitostem technologickým nebo nějak s pivovarem komunikují. Myslím, že ti vnímají daleko větší skok, který pivovar za ta léta udělal, než lidé, kteří v tom od rána do večera žijí.

Máte vůbec čas si zajít na pivo?
Přiznám se, že jít na pivo, jak jsem od rána do večera mezi lidmi a s lidmi neustále něco řeším, tak už pro mě není úplně ta pravá relaxace. Jsem nejraději, když vypálím někam sám do přírody, nebo se ženou. Nejraději mám, když si jdu zaběhat, protože to je pro mě naprosté uvolnění. Po půlhodině běhu hned cítím, jak to ze mě začne padat. Kolo je pro mě časově náročné, dříve jsem dost jezdil, ale tam potřebuji alespoň dvě hodiny šlapat jet, aby to ze mě spadlo, běh je na to lepší. Opravdu ten uplynulý rok, ale nejen tento rok, byl psychicky tak náročný i pro mě osobně, třeba i kvůli nějakým osobním útokům, že si říkám: Buď rád, že ještě žiješ, jsi relativně zdravý a že tě to ještě nezlomilo.

Co byste popřál lidem do nového roku?
Chtěl bych popřát všem lidem do nového roku co nejvíce zdraví, protože i z osobní zkušenosti vím, že to je alfa a omega všeho. To ostatní se dá nějakým způsobem řešit, to není úplně to klíčové. Samozřejmě našim konzumentům bych chtěl poděkovat, že nám jsou věrní, že jim naše pivo chutná. Tomu jsem hodně rád. Doufám, že nám budou držet palce i v novém roce a Primátor si vychutnají.

Autor: Pavel Bednář

4.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Historický spolek Antares a tanečnice potěšily svým vystoupením
52

Historický spolek Antares a tanečnice potěšily svým vystoupením

Folklorní festival v Červeném Kostelci
23

Folklorní festival patří k nejvýznamnějším svého druhu v Evropě

Při nehodě dodávky zahynul mladý muž

Náchod - V sobotu před čtvrtou hodinou ranní došlo v Náchodě, části Pavlišov k tragické nehodě, při níž zemřel pětadvacetiletý muž.

Hronov má opět postupové choutky

Náchodsko - Úvodním kolem startuje o tomto víkendu fotbalový JOPECO Okresní přebor mužů.

Vlčí hlídky budou hledat vlky. Houbaři na ně narazili, aniž by chtěli

Broumovsko - Důkazy o dalším rozmnožování vlků na Broumovsku ale i v dalších částech České republiky hledá Hnutí DUHA s pomocí dobrovolníků Vlčích hlídek.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení