„V uplynulém týdnu poklesl počet sázejících minimálně o celou třetinu a výrazně ubyl počet sázkařů, kteří pravidelně dávali do hry větší peníze. Nyní se nejvíce sází tak maximiálně jeden až dva sloupce Sportky,“ řekla Deníku provozovatelka sázkového terminálu v hronovské trafice Tempo Eva Manolová.

Malé výhry terminály vyplácely

Další problém nastal, když bylo v pátek mobilním operátorem O2 pozastaveno dobíjení telefonů a tento krok následoval i od operátorů T-Mobile a Vodafon. „V sobotu jsme ještě obdrželi zprávu, že veškeré platby přes terminál pozastavuje i společnost ČEZ. Jinak výhry, které jsme povinni vyplácet, od nás výherci prozatím bez problémů dostávají,“ dodala Manolová.

Ještě větší pokles sázkařů zaznamenali i na hronovské poště, kde odhadují pokles sázejících minimálně o polovinu a výše podaných sázek se pohybuje v opravdu nízkých hodnotách. „Větší problém nastává, když musíme lidem vysvětlovat, že se již nenechá přes terminál dobít kredit na mobilní telefon od žádného operátora – tato služba byla oblíbená a dosti využívaná. Jak to bude dál s provozem terminálů je prozatím ve hvězdách, může se stát, že po víkendu už budou třeba zcela mimo provoz. S vyplácením výher u nás prozatím žádný problém nenastal,“ informovala nás pracovnice u přepážky Hana Šrůtková.

Ještě na začátku minulého týdne jste si mohli vsadit například i v recepci hotelu Praha v Broumově. Nyní už to ale možné není. „Se Sazkou jsme ukončili spolupráci,“ řekl nám majitel hotelu Petr Pushman. Důvodem jsou problémy s případným vyplácením výher a tedy nízká důvěryhodnost celé společnosti vúči akciové společnostzi Sazka. „Lidé v Broumově nás znají, nemůžeme si dovolit riskovat pověst,“ dodal majitel hotelu.

Pravidelní hráči sázky zvažují

Čáru přes rozpočet udělala Sazka i Radkovi Klempířovi z Broumova. Ten si jednou měsíčně vsadil a nyní rozmýšlí, co dál. „Za posledních několik let to pro mě byla rutina. Teď už jsem se ale rozhodl nevsadit si. Každá výhra by sice byla pěkná, ale jestliže by mi ji Sazka nebyla schopna vyplatit, nebudu radši riskovat pozdější tahanice po soudech,“ svěřil se nám sázkař.

Jiří Dlouhý nedokáže popsat, co by dělal, kdyby byl v kůži (ne)šťastných výherců lednového jack–potu. „Virtuálně si sáhnout na sto miliónů a pak čekat, jestli tyhle peníze vůbec dostanu, to je doslova na mrtvici.“

Eva Dlouhá z Police nad Metují si z případného nevyplacení výhry nic nedělá. „Zprávy moc nesleduji. O nějakých problémech Sazky jsem sice slyšela, ale věřím, že když vyhraji, nezbude jim nic jiného, než mi ji vyplatit,“ myslí si Dlouhá. (jim, mm)