Zlaté časy topení uhlím, zdá se, definitivně skončily. Uhelné sklady hlásí nárůst cen oproti loňsku skoro o třetinu. „Kupovala jsem uhlí předevčírem a dala jsem za něj o stovku na metrák víc než sousedka, která ho objednávala už v srpnu. Ji stál ořech ještě 185 podle loňských zásob, mě už 280 korun,“ postěžovala si Dana Vohrádková z Třebechovic pod Orebem. Nad letošním neuvěřitelným zdražením však kroutí hlavou i samotní prodejci.

„Od loňska šlo uhlí nahoru o šest stovek na tunu, jenom za poslední dva měsíce podražilo o tři stovky,“ řekla provozovatelka uhelných skladů v Dolních Libchavách na Orlickoústecku Dagmar Motyčková. A bude ještě hůř. Od 1. ledna uhlí poskočí o dalších zhruba deset procent kvůli nové ekologické dani.

Lidé by se přitom neměli spoléhat na staré zásoby, které by se ještě pár týdnů po Novém roce prodávaly za staré ceny. „To nebude jako u cigaret, tady cena vyskočí hned,“ varují prodejci. „Není ale jasné, kdo tu daň bude účtovat. Jestli až my, nebo nám přijde uhlí zdaněné už z dolů. Ale v každém případě bude od 1. ledna za novou cenu,“ uvedla Motyčková.

Prodejci se shodují, že za zdražováním je především tlak vlády a energetické lobby na to, aby uhlí podražilo na úroveň elektřiny i plynu. Slíbené dodavatelské ceny prý nedodržely také doly.

„Vloni na podzim stál ořech 222 korun, teď už 270. Tady prostě někdo nechce, aby lidé topili uhlím. Jenže ono už není ani dřevo. Místo toho dopadnou lidé tak, že si budou muset nakoupit ekologické kotle a splácet je až do konce života,“ lamentuje Marta Čencová z uhelných skladů v Poličce.

„A od ledna nebude uhlí kvůli ekologické dani k dostání pod tři sta,“ přisvědčila Dana Kodešová z konkurence z Hořic. Navzdory loňské teplé zimě, po které domácnostem zbyly zásoby uhlí, lidé okupují uhelné sklady ve velkém. „Chtějí se předzásobit před dalším zdražením,“ míní Kodešová.

Cenu uhlí zvýší nejen ekologická daň, ale i vyšší DPH

Vedle desetiprocentního nárůstu ceny uhlí od Nového roku kvůli nové ekologické dani musí domácnosti počítat také s vyšší daní z přidané hodnoty. Ta cenu uhlí zvedne o další čtyři procenta. Uhlí tak už nebude oproti plynu tak výhodné jako dosud. Ale ještě se vyplatí, ačkoliv úspora už nebude velká.

„Když jsme se předloni vrátili z plynu k uhlí, ušetřili jsme polovinu peněz,“ vzpomíná na „staré dobré časy“ Jan Ždímal z Hlinska. Od roku 2014 by navíc měly platit na domácí kotle přísné emisní limity.

Lidé by při hledání úspor aspoň měli mít na paměti, že zvýšení teploty v místnosti o 1 °C zvyšuje náklady na energii o pět procent. A je luxusem vypouštět teplo ven špatně těsnícími okny. Ve východních Čechách topí uhlím zhruba 50 tisíc domácností.