K nejvýhodnějším a nejbezpečnějším v dnešní nejisté době tak opět patří nové byty, u kterých jsou ceny na dně a lze očekávat jejich pozvolný růst.

„V období ekonomické recese se určitě vyplatí úspory uložit do nemovitostí se spolehlivou a stabilní hodnotou. V podstatě nulové riziko znehodnocení a budoucí výnosy zaručují kvalitní novostavby v atraktivních lokalitách,“ zdůrazňuje Jan Zámostný z firmy GFL, která se zabývá řízením developerských projektů. Podle analýz se dnes roční výnosnost nového bytu na dobré adrese pohybuje nad hranicí pět procent. Jde tak o jeden z hlavních investičních nástrojů s jedinečnou příležitostí na krizi vydělat.

Je proto logické, že také na Královéhradecku realitní kanceláře a developerské firmy zaznamenávají růst zájmu klientů o byty v atraktivních lokalitách. V kurzu jsou moderní bytové areály nabízející nadstandardní moderní životní styl a vysokou kulturu bydlení v klidném prostředí s důrazem na bezpečnost a ekonomickou výhodnost. „Příkladů je v regionu dost. Dobře třeba udělal ten, kdo si pořídil byt v hradecké Rezidenci Park Třebeš. Potvrzením kvalit tohoto projektu je jeho nominace do letošní soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje,“ říká Zámostný.

Hlavní vlna sháňky po novostavbách je ovšem teprve před námi. Kromě aktuálně příznivých cen se totiž do hry dostává blížící se termín zvýšení spodní sazby DPH. Od 1. ledna 2012 tak může dojít ke skokovému zdražení nových bytů.

„S postupem informovanosti veřejnosti o zvýšení DPH u novostaveb lze výraznější růst poptávky do konce roku skutečně očekávat. Pro lidi, kteří o vlastním bydlení uvažují, by to mohl být poslední impuls k finálnímu rozhodnutí,“ souhlasí Jan Zámostný ze společnosti GFL. V této souvislosti ale varuje před unáhlenými či špatně promyšlenými nákupy s tím, že skutečnou jistotu výhodně uložených peněz zaručují novostavby umístěné v klidných okrajových částech měst, avšak kousek od centra, s dobrou dopravní obslužností a občansko-sociální vybaveností. Ekonomickou výhodnost bydlení ovlivňují také technický stav vybavení nového bytu, kvalita stavebních prací a další faktory.

Roman Rohlena