Začátkem roku hlásí posilovny ve městě nárůst klientů. Provozovatelé mají dobré období. Noví klienti se totiž rozhodli, že sami sebe postaví do latě, tam shodí pár kilogramů a jinde zase zpevní netrénované partie. Ne každý však nápor, který si naordinuje, vydrží. Největší chybou jsou špatné stravovací návyky a chtít všechno hned.

Starat se dobře o své tělo je trend, který se do našich končin dostává spíš zvolna. Na západě lidé dobře vědí, že když budou dobře pečovat o svoji tělesnou schránku, zlepší se celkově jejich kondice, a to dokonce i po psychické stránce.„Každoročně právě v lednu zaznamenáváme největší nárůst nových klientů. Je asi přirozené, že se začátkem nového roku toužíme po lepší postavě i lepším zdraví,“ řekla Monika Oravcová z hradecké provozovny Fit4fun, která sídlí v areálu koupaliště Flošna.

Určitě je důležité nepřepálit start

U cvičení je velmi důležitá pravidelnost. Cvičit v ideálním případě čtyřikrát týdně, dostatečně dlouho, v intervalu od 45 do 60 minut a samozřejmě dodržovat správnou techniku cvičení. „Mnohokrát se střetáváme s problémem nevhodně zvolené intenzity cvičení. Klienti začnou cvičit 5 krát týdně dvě hodiny, mnohdy s velmi špatnou technikou cvičení. Nic jiné jako pocit únavy a vyčerpání se dostavit nemůže, jestli k tomu přidáme špatné stravovací návyky, neúspěch je zaručen,“ uvedla Oravcová.

Psychika hraje nespornou roli

Rozhodující vliv na úspěch má daném případě zejména psychika. „To jestli zhubnout chceme doopravdy a jsme ochotní udělat pro to maximum, nebo se pořád nacházíme v stadiu – chtěl bych, a čekám, že se výsledek dostaví sám. Rovněž důležitá je motivace, proč chceme dosáhnout vytoužený cíl. Jistě že se neobejdeme bez vyvážené stravy a dostatečného množství pohybu. Je doopravdy velmi důležité zvolit si pohybovou aktivitu, která nám bude dělat radost, ve fitness centru se musíme cítit dobře. Jinak jsme našli dalšího původce neúspěchu,“ ozřejmila Oravcová. Začátečníci by se neměli bát přispěchat za trenérem, jestliže si nevědí rady. „V případě, že se nám podaří vyhnout začátečnickým chybám, dostaví se lepší výsledky za podstatně kratší čas,“ prozradila Oravcová.

Je dobré spoléhat se jen na sebe

Lidé by se v případě návštěvy posilovny měli střežit i syndromu spoléhání jednoho na druhého. „Samozřejmě je dobře pokud máme spolubojovníka, jenom se musíme vyvarovat nebezpečí, že jestli skončí on, vzdáme to rovněž. Právě v tomhle případě platí pravidlo „spoléhej sám na sebe“ víc než jindy. Musíme si uvědomit, že hubneme pro sebe a své zdraví, že jsme to my, kdo se chce cítit dobře a že my chceme být spokojení sami se sebou,“ doplnila Oravcová, Pro trenérku s letitou praxí není složité odhadnout, kdo vydrží a kdo dříve či později odpadne. „O úspěchu nebo neúspěchu rozhoduje mnoho faktorů. Když jde o moje klienty, se kterými osobně trénuji, a tedy mám určité informace o jejich motivaci a sebe disciplíně, ve většině případů dokážu odhadnout, jestli se výsledky našeho společného snažení dostaví nebo naopak,“ zamýšlí se trenérka Monika Oravcová. Zajímavou alternativou může pro klienty být i Centrum nových sportů Hradec Králové. Tréninkové lekce zde trvají pětačtyřicet minut a klienti mohou vybírat z možností cvičení jako je zumba, fitbox či pilates a další.

„Snažíme se, aby lidé sporty kombinovali a navazovali nové sociální kontakty. Usilujeme o určitou komplexnost. Například když klient určitý objem tuku spálí, musí dané partie posílit,“ uzavřel Robert Schellong z hradeckého Centra nových sportů, které sídlí na Benešově třídě.

Jan Odstrčil