Když nepočítáte práci na vypěstování ovoce a zeleniny, vždy vás vyjde lépe domácí zavaření, než koupě v obchodě. Navíc máme jistotu, že v ovoci nebo zelenině nejsou zdraví škodlivé látky.

Důležité je dbát na čistotu, jak při zpracování ovoce a zeleniny, tak i při používání spotřebičů a pomůcek. Jakékoli znečištění může vést k předčasnému zkažení produktu.
Džemy a marmelády uchováváme na tmavých a chladných místech.
Pokud používáme teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Nikdy nedáváme studený nálev do vařící vody.
Po zavaření sklenice pokládáme na podložku, která nesmí být studená, sklenice by mohly prasknout.
Po zchlazení dáme sklenice dnem vzhůru a tímto způsobem zjistíme, zda víčka těsní.

Na co si dát pozor:

Sklenice ani víčka nesmí být před použitím poškozená, víčka se používají jen jednou. Vše by mělo být umyté a čisté, aby se pokrmu nedostala jakákoliv nečistota.
Zpracovávejte jen kvalitní a dobře omyté suroviny.
Nedoplňujte sklenice nálevem až k hrdlu.
Nikdy nezavařujte maso společně s cibulí, která v zavařených pokrmech ihned kvasí.
Zkontrolujte před zavařením všechny suroviny, každá vada může vést k předčasnému zkažení a znehodnocení celé sklenice.
Dodržujte čas vaření udaný v receptech, při delším vaření se ovoce rozvaří a ztratí konzistenci marmelády.
Během zavařování marmelád směs z ovoce často míchejte, aby se nepřipálila.

Co budete potřebovat k zavařování: Zavařovací sklenice (seženete od 6 Kč/ks), zavařovací víčko (od 1,50 Kč/ks), zavařovací hrnec (30 litrů okolo 500 Kč) nebo elektrický zavařovací hrnec (25 litrů je k sehnání přibližně od 2000 Kč) + ostatní náčiní jako nálevka, zavařovací gumičky, zavařovací hlava apod. (fis)