19. dubna, 13:28, Heřmanice:


K požáru sazí v komíně bytového domu vyjeli v sobotu odpoledne muži z Požární stanice Jaroměř.
16. dubna, 20:27 , Zájezd:


Hasiči PS Jaroměř, JSDH Česká Skalice a PD Zájezd vyjeli k požáru sazí v komíně rodinného domu. Komín byl vyčištěn od hořících sazí. Škoda na zařízení nevznikla.


2. dubna, 21:17, Meziměstí:


Jednotky PS Broumov a JSDH Meziměstí likvidovali požár sazí v komíně od krbových kamen. Jednotky komín vyčistily, vybraly saze a pomocí přetlakové ventilace vyvětraly zakouřené prostory domu.


28. března, 01:17, Jasenná:


Požár sazí v komíně rodinného domku. Jednotka z PS Jaroměř pročistila komín, dohodla s majitelem, že nebude topit a následující den ráno si zajistí kontrolu od kominíka. Škoda nevznikla.


12.března, 16:16 , Vižňov


Hasiči z PS Broumov a JSDH Meziměstí zasahovali při požáru v komíně rodinného domku. Oheň se naštěstí nerozšířil se mimo komínové těleso a žádná škoda nevznikla. Jednotky použily k likvidaci ohně suchý písek.


To je pětice výjezdů hasičů z Náchodska k požárům v komíně za posledních šest týdnů. Přestože ani v jednom z těchto případů nedošlo k nějakým výraznějším škodám na majetku, může k nějakému většímu ohni klidně dojít.


Zatímco celkový počet požárů v poslední době stoupá, požárů komínů naštěstí ubývá. Přesto každoročně vyhoří desítky domů kvůli špatnému stavu komína.


Takovýmto požárům lze přitom předejít dodržováním několika zásad. „Komíny by neměly stát v blízkosti hořlavých materiálů, jako jsou dřevěné trámy. Topit by se mělo pouze palivem, pro které je komín konstruovaný. Problémem může být i vlhké dřevo, které komín více zanáší sazemi. Nejdůležitější je ale pravidelné čištění komínů a odborná kontrola, kterou majitelům ukládá zákon,“ sdělil tiskový mluvčí hasičů Petr Kopáček.


Počet kontrol závisí na typu používaného paliva a na spotřebiči, který je ke komínu připojen. Někdy stačí kontrola jednou ročně, jindy se musí komíny kontrolovat až šestkrát za rok. „Je důležité mít na paměti, že za stav komínů nese odpovědnost správce či majitel objektu, nikoliv kominík,“ doplnil Kopáček. Pokud hasiči zjistí, že je komín závadný, mohou majiteli udělit i desetitisícové pokuty.