Šedobílý kouř, který stoupal z lesa, byl vidět z velké dálky. Hasiči museli nejprve průzkumem odhalit, na jakém konkrétním místě v lese hoří. „Místo požáru se nacházelo ve velmi těžko přístupném terénu, kde hořela lesní hrabanka, ale také popadané stromy, a to na ploše asi 100 x 100 metrů,“ oznámila mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči likvidovali požár nejen pomocí vody z barelů, kterou museli na místo nanosit, ale pomohlo jim ze vzduchu také letadlo Letecké hasičské služby, které vzlétlo z Jičína. „Letadlo shodilo hasební látku na místo lesního požáru celkem osmkrát, přičemž poslední shoz provedl pilot po 20. hodině,“ zmínila mluvčí hasičů, a dodala, že plnění letadla probíhalo na letišti v Broumově.

I přes pomoc s hašením ze vzduchu musely dostat jednotky na místo požáru další hasební prostředky a bylo tak nataženo i dlouhé hadicové vedení. Požár se hasičům podařilo zlikvidovat po více než osmi hodinách asi hodinu po půlnoci. „Pravděpodobnou příčinou požáru bylo ohniště, které hasiči na místě našli. Událost se obešla beze škody, bez zranění osob a požár neohrozil ani žádné objekty v okolí,“ uvedla Götzová.

Hasiči opakovaně varují před jakýmkoliv rozděláváním otevřeného ohně ve volné přírodě a na lesních pozemcích. "Stále je totiž v platnosti krajské nařízení o vyhlášení mimořádných klimatických podmínek. Vzhledem k extrémnímu suchu, které panuje, je jakákoliv manipulace s ohněm ve volném prostředí rizikem vzniku požáru," připomíná mluvčí.

Pro událost byl vyhlášen druhý poplachový stupeň. Na místě zasahovaly jednotky HZS Náchod, HZS Broumov a JSDH Police nad Metují, Machov, Hronov, Velké Petrovice, Velké Poříčí, Bukovice, Broumov, Meziměstí, Martínkovice a SDHP Veba Broumov.