Hospodářské budovy jsou skutečně bohužel zchátralé, ale vše ostatní je moc hezké, zvláště v tomto předvánočním období,“ řekl Deníku před zámkem Jaroslav Mareček, který do Babiččina údolí přicestoval s celou svoji rodinou ze Šumperka. Po čtyři dny až do neděle panovala v prostorách slavnostně vyzdobeného zámku adventní atmosféra, která upozorňovala na blížící se nejkrásnější svátky v roce – Vánoce.
„Po celou dobu Adventu v Babiččině údolí sem putovaly davy návštěvníků z celé republiky,“ pochvalovali si v neděli trochu unavení protagonisté doby, kdy na zámku pobývala kněžna Vilemína Zaháňská. Návštěvníci v doprovodu komorné procházeli krásně vánočně vyzdobeným přízemím této dominanty údolí s první zastávkou v salonu, kde už příchozí očekávalo zámecké služebnictvo. „Panstvo málokdy v zimních měsících na venkově zůstává. Naše paní kněžna se zde letos poprvé zastavila při své cestě do Zaháně,“ uvedla hosty zámku komorná a upozornila, že zdejší lid hodně drží na starodávné tradice a obyčeje. „Své příbytky totiž o adventu a o Vánocích jmelím přizdobuje a ani jesličky s jezulátkem nikde nescházejí. Dobroty pečené či smažené se na stůl dostávají až z té krásy oči přecházejí,“ popsala období vánočních svátků doby dávno minulé komorná v jedné ze zámeckých komnat ozdobených vánočním stromkem, který byl v oné době úplnou novinkou pocházející z císařského dvora ve Vídni z roku 1816. Po krátkém vstupu, kdy poněkud panskými manýry poznamenaný správce zámku zkontroloval, že je vše k vánočním svátkům řádně připraveno, byli návštěvníci po krátkém hudebním vstupu uvedeni ke kněžně Zaháňské, která poutníkům popřála klidné a štědré Vánoce.

Další ratibořickou zastávkou byla návštěva tamního mlýna, kde pan Otec s rodinou a s hudebním doprovodem přivítal příchozí u svátečně vyzdobeného stolu. „Srdečně vás vítáme v tomto adventním čase u nás ve mlýně,“ pozdravila poutníky paní mlynářka, zatímco Mančinka přivítala hosty, jak je dobrým zvykem, chlebem a solí. Ti pak byli seznámeni s bohatými tradicemi souvisejícími nejen s adventem, ale také s Vánocemi našich předků. V této souvislosti si kmotry předávaly různé recepty na rozmanité dobroty, které nesmějí na vánoční tabuli chybět, a také v prostorách mlýna zazněly různorodé dobové pranostiky a pořekadla. „Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá nebo, kdo se na svatou Lucii nevyspal, už se nevyspí. Tak na mě volají místní ze Zlíče, Studnic, Žernova i Skalice, no prostě všude tam, kam se vrtnu,“ přiblížila tento svátek Olga Havlíková, představitelka Lucie. Helena Skořepová v roli statkářky se nechala slyšet, že čím více chodů jídel na statku budou o Vánocích mít, tím více mandelů na poli v následujícím roce bude. „U nás na statku je chodů devět. Nejprve podáváme oplatky a potom polévku bramborovou zasmaženou houbami,“ nastínila úvod k devíti chodům statkářka s tím, že lahůdkou je hrachová kaše připravovaná o Vánocích nasladko.

Po dlouhé řadě vánočních obyčejů, s nimiž byli ve mlýně seznámeni, se návštěvníci Ratibořic vypravili na Staré bělidlo, kde už na ně netrpělivě čekala babička s vnoučaty tak, jak to popsala Božena Němcová ve svém legendárním románu. „Dodržování tradic je důležitá věc. A to hlavně pro mladou generaci. A dětí tady v Ratibořicích bylo hodně, takže doufáme, že si něco z toho zapamatují,“ přejí si organizátoři této na přípravu náročné akce s Agentury Anny Řehákové z nedaleké České Skalice.