"Viděli jsme už v únorových víkendech, že si návštěvníci cestu na Kuks opět našli, dům jsme měli připravený, expozici také a díky velmi dobré předpovědi počasí jsme se rozhodli, že otevřeme už v březnu," řekl Švec. Na první prohlídku dnes v 10:00 vyrazilo zhruba 20 návštěvníků.

Hospital nabídne v letošním roce jako novinku například komentované prohlídky upravené zahrady. Na Kuksu se ale uskuteční i tradiční akce, jako série koncertů Hudební léto Kuks, v červenci slavnosti koní, historie a řemesel či zářijové vinobraní a říjnové Svatohubertské slavnosti.

Návštěvníci se mohou v expozici těšit například na nového trpaslíka, který byl vytvořen podle torza jednoho z více než čtyř desítek trpaslíků, kteří stáli na závodišti pod hospitalem. V roce 1740 jich většinu odnesla povodeň. Zajímavostí expozice jsou také dvě tabule se jmény zemřelých milosrdných bratří, kteří zde v hospitálu pečovali o starce. "Tabule jsou restaurované, vzhledem k tomu, že jsou plechové, byly zrezlé, opadávala z nich barva. Teď vypadají jako nové. Jsou ojedinělé, na jiných památkách se s takovým exponátem většinou nesetkáte," uvedl správce depozitáře Milan Horák.

Hospital Kuks loni navštívilo 113.362 lidí, což bylo méně než v roce 2015, kdy po rozsáhlé opravě památky dorazilo téměř 140.000 návštěvníků. Hospital dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna.