Trasa, která byla otevřena před čtyřmi lety, je stále v dobrém stavu, a to i na svém nejvytíženějším úseku kolem Věkoš.

„Cyklostezka zatím žádné velké opravy nepotřebovala. Jedinou výjimkou byla oprava povrchu kousek před Kuksem, ale to bylo v rámci záruky, takže nás to nic nestálo," řekl Deníku starosta Smiřic Luboš Tuzar, předseda správní rady společnosti Královéhradecká labská o.p.s., která má cyklostezku na starosti.

Trasa dlouhá šestadvacet kilometrů podle jeho slov v současné době vyžaduje jen běžnou údržbu, například opravu vodorovného značení, protože piktogramy na vozovce vydrží pouze dva roky, nebo sekání trávy a zametání cesty. „Tento týden jsme sekali trávu mezi Jaroměří a Kuksem," řekl Luboš Tuzar.

Provoz na trase monitoruje trojice sčítačů umístěných ve Věkoších, Smiřicích a v Kuksu.

Průměrná útrata: 713 Kč za den

Loni se uskutečnilo rozsáhlé dotazníkové šetření na české části Labské stezky, tedy v Královéhradeckém, Středočeském a Ústeckém kraji. Průzkum ukázal, že prozatím převažují jednodenní návštěvníci, kteří tvoří kolem 60 procent, a že asi dvě pětiny návštěvníků přijíždějí v páru. „Průměrná útrata na stezce činí 713 Kč na osobu a den, což při využití dat z automatického monitoringu provozu na stezce generuje roční ekonomický přínos české části Labské stezky ve výši 70 miliónů Kč," uvedli autoři výzkumu Cykloturistika v ČR.

Zatímco v roce 2013, kdy byl na cyklostezce zahájen provoz, po ní projelo kolem 200 tisíc návštěvníků, o rok později to bylo už o 30 tisíc více. Loni sčítače, které zaznamenávají průjezdy cyklistů nebo průchody pěších, na stezce od ledna do září zaznamenaly 400 900 lidí.

„Nejvytíženější byl úsek kolem lokality Věkoše, kde je v tomto období zaznamenáno 180 100 průjezdů. Až do Kuksu dojelo po stezce podle měření asi 86 600 tisíc lidí," uvedl web Green-ways.cz.

STEZKA PŘINÁŠÍ UŽITEKI PODNIKATELŮM

Stezku využívají v převážné většině cyklisté, ale vydávají se po ní i pěší a lidé na in-line bruslích. Sčítače na Labské stezce se ani jeden den nezastaví. „Lidé ji navštěvují i v zimě. Když na podzim opadne listí ze stromů, zameteme je, aby cesta byla volná," uvedl Luboš Tuzar.

Obliba trasy a velký počet návštěvníků přináší i podnikatelské příležitosti. Například ve Smiřicích od otevření stezky přibyla v její blízkosti tři zařízení rychlého občerstvení a jedna kavárna.

NA HRADUBICKOU SE STÁLE ČEKÁ

Labská stezka patří k nejkrásnějším a nejoblíbenějším říčním stezkám v Evropě. Jejím cílem je provést cykloturisty od pramene Labe v Krkonoších přes krajská města a České středohoří do Českého i Saského Švýcarska a říčních niv středního Německa.

V Královéhradeckém kraji se její první součástí stala 4,5 km dlouhá cyklostezka podél Labe v Hostinném, která byla otevřena v červnu roku 2009. O čtyři roky později byl dokončen úsek Hradec Králové – Kuks, na který má navázat dlouhé roky připravovaná Hradubická cyklostezka z Hradce do Pardubic. Letos v únoru byla podána žádost o stavební povolení včetně projektové dokumentace na úsek Hradec – Vysoká nad Labem. Zatím mohou lidé využít jen oblíbenou cyklo-stezku z Rábů pod Kunětickou horou do Pardubic.