Práce začnou z opačné strany od křižovatky v Kuklenech. Spory o pozemky pod dálnicí D11 trvají déle než 17 let a na dokončení dálnice státu zbývá získat poslední nevelký pozemek patřící Jaroslavě Štrosové, sestře Ludmily Havránkové. „Podali jsme žádost o vydání stavebního povolení s tím, že vynecháváme právě její část pozemku," řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Čermák.

Nejsložitější je podle něj právě stavba křižovatky v Kuklenách. Napojení na stávající dálnici, na jejímž konci se nachází pozemek Štrosových, je jednodušší částí.

Ministerstvo dopravy ještě počátkem ledna věřilo v dohodu se zástupcem majitelky, Davidem Štrosem, a vyvlastnění považovalo za poslední možnost. Jednání ale váznou, což potvrdil i Štros.

V roce 2011 se ministerstvo dohodlo s farmářkou Ludmilou Havránkovou na prodeji jejích pozemků za 90 milionů korun a výměně za náhradní pozemky. O získání poslední nemovitosti od té doby jednalo se Štrosovou. Ta vloni pozemek darovala státu, ministerstvo financí ale darovací smlouvu zpochybnilo s tím, že právní zástupce majitelky neměl pro uzavření darovací smlouvy platnou plnou moc.

Dálnice D11 se staví od roku 1978 a má pokračovat až do Polska. V současnosti je z toho v provozu 85 kilometrů k Hradci, zbývá investovat asi 34 miliard korun. Samotný tříkilometrový úsek před Hradcem Králové by měl vyjít na 1,5 miliardy.