Dva zákony, protihlukový a protikuřácký, si podaly ruce a ztrpčují život nejenom hospodským, ale i strážcům zákona.

„Jsme tu jak pod drobnohledem. Jakmile udeří desátá hodina večerní, víme, že kolem nás bude brousit policejní hlídka, kterou přivolal někdo z okolních baráků," stěžují si hospodští i štamgasti v hradecké hospodě U Báby. Podle jiných oslovených hospodských dal zákon dva biče do rukou notorických stěžovatelů. S tím souhlasí i Pavel Škorvánek z hradecké hospody U Dvořáků. „Zatím jsem sice neměl takové zkušenosti, že by sem přijela v noci policie, ale obávám se, že hlavní žně stěžovatelů přijdou po letní sezoně, kdy budou kuřáci chodit před hospodu. To bude teprve očistec. A to jak pro nás, tak pro policii," míní hospodský.

Více práce po přijetí protikuřáckého zákona přiznává i hradecká městská policie. „Už hodinu a půl po vstoupení protikuřáckého zákona v účinnost jsme tu měli stížnost na odhozené nedopalky před hospodou," informoval ředitel hradeckých městských strážníků Miroslav Hloušek s tím, že od platnosti protikuřáckého zákona měla Městská policie od lidí nahlášeno pětadvacet stížností na hluk před hospodami. „Oproti ostatním městům to není zas tak velké množství. Ale obecně se ukazuje, že oba zákony rozdělují společnost, kdy si mnohdy nekuřáci vyřizují účty s kuřáky, nebo se řeší sousedské spory," míní ředitel Miroslav Hloušek a dodává, že obě litery zákona přidělávají strážníkům více práce.

Náchodsko

Zvýšený počet stížností na rušení nočního klidu zaznamenali i náchodští městští strážníci. „Lidé nám volají, že je ruší návštěvníci hospod, barů a dalších podniků, kteří stojí před budovou a jsou hluční," potvrdil velitel strážníků Petr Valica a vzápětí dodal, že ve finále se vlastně o žádný přestupek ani nejedná. „Pokud si jde skupinka lidí ven zakouřit a každý má v sobě pár piv, pak se spolu možná baví o něco hlučněji. Nic jiného ale nedělají. Neperou se, nekřičí, nezpívají, jen hovoří. V noci je všechno daleko více slyšet než ve dne a hlasy se rozléhají," konstatoval Valica. Popsal, že se strážníci po nahlášení stížnosti vždy vydají na místo a snaží se s kuřáky domluvit.

„Bohužel, zákon nám tohle způsobil, na to asi nikdo nepamatoval," krčil rameny. Mluvčí náchodské radnice Nina Adlof uvedla, že v souvislosti s protikuřáckým zákonem žádné stížnosti směrované k městskému úřadu nezaznamenala.

Trutnovsko

I když se Trutnované s udavačstvím ještě drží zpátky, městští strážníci už stížnosti související s kouřením v restauracích zaznamenali. „Přímo na kouření v hospodě máme jedno kuriózní udání, kdy oznamovatelka telefonovala, že jela v autobuse a z okna viděla, jak někdo kouří v hospodě," popsal ředitel Městské policie v Trutnově Radek Svoboda. Více podnětů k řešení však přichází spíše na znečišťování veřejného prostranství nedopalky od cigaret nebo na hluk v nočních hodinách, kdy hosté postávají před hospodami, berou si pití a kouří.

Trochu složitější případ řeší v Úpici, kde se stížnosti na hluk před Apríl barem na sídlišti množí už od dubna, tedy ještě před přijetím protikuřáckého zákona.

Situace se tam vyhrotila, když stěžovatelé napsali stížnost na Krajskou hygienickou stanici do Hradce Králové. Ta však odepsala, že není v její kompetenci řešit hluk z náhodného zdroje, že nejde o hluk, který by mohl poškozovat zdraví. Záležitost se dostala zpátky. Policisté se strážníky a starostou města zvolili společný postup.

„Okolí baru denně sledujeme, provozovatel s námi vstřícně komunikuje. Vyzvali jsme ho, aby nedával stoly a židle před restauraci. Pokud by docházelo k nějakému protiprávnímu jednání hostů, neoprávněnému záboru veřejného prostranství a ke znečišťování veřejného prostranství, museli bychom předat věc správnímu orgánu v Úpici," vysvětlil Radek Svoboda.

Jičínsko

Policie v Hořicích zatím neřešila stížnosti na kuřáky postávající před restauracemi a bary. „Žádný problém jsme v tomto ohledu řešit nemuseli. Kuřáci využívají otevřené předzahrádky. Ve městě je víc živo, ale to je fakt související s letními měsíci," uvádí ředitel místní policie Stanislav Nosek. Ani na jičínské radnici stížnosti zatím nezaregistrovali.