Nečekaně brzy tak skončila přetahovaná mezi Dostálovou a ministrem vnitra Milanem Chovancem, podle něhož zákon neumožňuje, aby Dostálová zastávala současně post krajské zastupitelky a místo náměstkyně na Ministerstvu pro místní rozvoj. Chovanec se minulý týden nechal slyšet, že pokud Dostálovou neodvolají její kolegové ze zastupitelstva, udělá to sám.

„Nechci nechávat kraj ani zastupitelstvo v právní nejistotě," řekla žena, která na podzim dovedla hnutí ANO k volebnímu vítězství v Královéhradeckém kraji a původně se předpokládalo, že se stane hejtmankou.

Dostálová ještě minulý týden o rezignaci nehovořila, takže její krok byl překvapením. Krajské zastupitelstvo totiž mělo hlasování o jejím odvolání zařazeno jako poslední bod svého pondělního zasedání a bylo velmi pravděpodobné, že ji kolegové ani napodruhé neodvolají a ponechají řešení celé situace na ministerstvu vnitra.

Namísto toho však Klára Dostálová na začátku vystoupila a oznámila, že se mandátu vzdává.

Klára Dostálová přitom až dosud rezignaci odmítala, protože vycházela ze zákona o státní službě, který naopak souběh funkcí umožňuje. „Dostala jsem se do legislativní pasti, ale teď nebudu řešit svůj zájem, ale zájem kraje," řekla.

Podle ní by však nebylo dobré, aby nesoulad dvou zákonů šel k soudu. To, že si dvě normy odporují, by měli napravit ti, kteří to zavinili, tedy zákonodárci, novelizací obou zákonů.

Volební štáb hnutí ANO 2011 v Královéhradeckém kraji.
Blue notes šéfredaktora Deníků: Volby a játrová paštika

„Budu kandidovat do sněmovny"

Klára Dostálová po své rezignaci odcházela s úsměvem, ale při rozhovoru s novináři na ní bylo patrné pohnutí. Přiznala, že své rozhodnutí rozebírala celý víkend. „Není to pro mě jednoduché. Získala jsem od voličů velmi silný mandát," připomněla. Nakonec se však rozhodla pro rezignaci. Kromě právní nejistoty, která by mohla kraji uškodit, pro ni prý byl nepřijatelný i fakt, že se z kauzy stává předmět volebního boje.

Politicky nečinná však zůstat nechce. Už minulý týden Deníku řekla, že by nabídce kandidovat za ANO ve sněmovních volbách nebránila, a v pondělí to potvrdila: „Budu se věnovat tomu, abych získala od voličů mandát do poslanecké sněmovny a pak ten nesoulad v zákonech budu řešit jako zákonodárce."

Zákonodárnou iniciativu, která by v budoucnu podobným problémům měla předejít, chce v tomto směru vyvinout i Královéhradecký kraj. „Nicméně za současné právní úpravy, díky které jsme se ocitli jako kraj a zastupitelstvo v nejistotě, považuji krok paní náměstkyně za dobré řešení," řekl v pondělí hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Na uprázdněné místo v krajském zastupitelstvu zasedne Monika Štayrová, kontrolorka Nejvyššího kontrolního úřadu, která už působí jako zastupitelka Hradce Králové.

Budou hlasovat o Drábové
Téměř stejný problém nyní řeší zastupitelstvo Středočeského kraje.
Jeho členkou se totiž po krajských říjnových volbách stala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová, která kandidovala za hnutí Starostové a nezávislí (STAN).
Poprvé středočeští zastupitelé věc řešili počátkem března, kdy bod o odvolání své kolegyně Drábové odmítli zařadit na program. Znovu by o záležitosti měli hlasovat právě v úterý.