Jakmile vystoupal na nejvyšší českou horu, hned Václava Klause obklopili příznivci. Zahrnuli ho prosbami o podpisy, fotky a také vyjádřením díků. „Bylo krásné počasí, takové jsme si snad ani nezasloužili. Ani jsem si nebral mikinu ani bundu,“ povídal.

„Svatovavřineckou pouť mám pevně ve svém programu. Jsem takový pecký člověk, ze všech krkonošských míst jsem byl v Peci nejčastěji,“ řekl.

Bývalý český prezident Václav Klaus, který si při pouti na Sněžku dopřál kávu a dobrý koláč na Luční boudě, je před podzimními parlamentními volbami skeptický. Tvrdě se obul do prezidentských kandidátů.

MARIÁŠ JE ROZEHRANÝ

„Pro mě je jediná reálná otázka, jestli parlamentní volby mohou v naší zemi něco změnit, a to změnit k lepšímu. Pokud se dívám na rozložení potenciálních vítězů, mám hrůzu, že nic v lepším směru se stát nemůže. Proto u mě panuje skepse,“ objasnil svůj postoj.

„Jeden můj kamarád mi včera napsal esemesku: Co tedy máme dělat? Odpovídám, že krátkodobě se nedá dělat nic. Jestli se dá něco dělat, tak v dlouhém období a začít až po volbách. Karty už jsou totiž dnes rozloženy a jinak už se mariáš s takto rozdanými kartami nedá zahrát,“ pokračoval Klaus.

U prezidentských voleb ho děsí někteří kandidáti. „Prezidentem by měl být někdo, kdo tuší, o co v politice jde. Neměl by jím být Marťan, myslím vůči politickému systému,“ řekl doslova v narážce na kandidáty, pohybující se dosud mimo politiku, zejména Michala Horáčka a Vratislava Kulhánka. „Pořád předpokládám, že Miloš Zeman bude kandidovat,“ připojil.

MALÝ PES ŠTĚKÁ

Za dětinské hry označil Václav Klaus aktuální slovní války mezi USA a Severní Koreou, při kterých americký prezident Donald Trump pohrozil ohnivou zlobou, jakou svět neviděl a odpovědí mu byla výhrůžka raketovým útokem na americkou základnu ozbrojených sil. Doporučil by, aby se do situace vložili Číňané. „Američané si to jako největší velmoc světa nemůžou nechat líbit od malinké Severní Koreje. To je jako když malý pes štěká na toho velkého. Štěkat může, ale pak ten velký jednou mávne tlapou a je konec. Je to nebezpečí, ale je potřeba rozum a pokusit se jednat. Je škoda, že Spojené státy nezkoušejí angažovat Čínu pro zprostředkování možných dohod a jednání. To by bylo pro svět jen dobře,“ uvažoval. „Korea je v tomto hloupá a není optimální, že Spojené státy na to takto naskakují. Chce to řešit jinak než siláckými výroky, spíše činem, který by druhou stranu mohl vylekat. Ale probůh ne, aby to byl čin válečný,“ zděsil se někdejší český prezident.

Po čtvrtečním výšlapu na Sněžku vyrazí v pátek ráno do polské Toruně, kde na tamní univerzitě převezme v sobotu jagelonskou cenu. „Doma nejste prorokem. Velmi si vážím, když si na vás vzpomenou v daleké Toruni. Navíc jméno jagelonská cena není v dějinách jak polských, tak českých absolutně tuctové,“ poznamenal Václav Klaus. V Toruni vystoupí na žádost rektorky s projevem na téma, jemu šitému na míru. „Jestli je možné, aby si v současné Evropské unii jednotlivé státy střední a východní Evropy udržely svoji identitu. Říkám ano, ale to by musela nastat v Evropě revoluce,“ uvedl.

DESET LET POŠTOVNY NA SNĚŽCE

Svatovavřinecká pouť se konala na den přesně po deseti letech, kdy byla vysvěcena arcibiskupem Karlem Otčenáškem nová Poštovna na Sněžce. Otevíral ji tehdejší prezident Václav Klaus. „Nevím, jestli Poštovna splnila velká očekávání, které měla. Na druhé straně, po prvotním zklamání se chytla a žije svým vlastním životem. Je dobře, že na Sněžce je,“ řekl Klaus.

Stovky poutníků se vydaly na Sněžku z české a polské strany Krkonoš kvůli společné mši svaté u kaple svatého Vavřince. „Jsem na takové mši poprvé a musím říct, že je to úžasný zážitek. Něco ohromného,“ sdělila dojmy Kamila Babková z Prahy, která je v Krkonoších na dovolené. „Takových akcí by mělo být víc a prospělo by, aby byly na denním pořádku. Lidi jsou totiž úplně odpadlí od víry. Měli by mít k sobě blíž a zlepšovat vzájemné vztahy,“ zdůraznila.