Dva dny, dva závody

V kraji se totiž 18. srpna uskuteční Grand Prix Královéhradeckého kraje v cyklistice, na kterou se do kraje sjede dvacet cyklistických týmů z celé Evropy a České republiky. Velká cena kraje se letos koná poprvé a navazuje na Velkou cenu Hradce Králové, která se v krajském městě koná již řadu let a startuje o den dříve.

Trasa krajské Grand Prix povede z Pivovarského nádvoří v Hradci Králové do Opočna, Dobrušky, Olešnice v Orlických horách, Deštné v Orlických horách a přes Rychnov nad Kněžnou do Třebechovic pod Orebem.

„Cyklistika je v našem kraji oprávněně velice populární. Tohoto závodu se budou moci zúčastnit na samostatné přes 100 kilometrů dlouhé trase vedle profesionálních cyklistů také amatéři. Tím chtějí pořadatelé do pelotonu nadšenců přilákat další stovky účastníků. Takovou popularizaci cyklistiky v našem kraji vítáme," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který nad akcí převzal záštitu.

Na krajských silnicích se představí celkem 140 závodníků. „Trasa královéhradecké Grand Prix je velice zajímavá. Divácky nejpřitažlivější budou určitě stoupání od Olešnice na Úhor nad Deštným a následně z Deštného na Luisino údolí," potvrdil za organizátory závodu Miloš Židík.

Vrací se tradice?

Závod navazuje na historické cyklistické podniky, které se v kraji konaly. Dříve se na území kraje jezdily závody cyklistické extraligy a navštěvovaly jej pravidelně také etapy slavného Závodu míru.

S Grand Prix Královéhradeckého kraje se tak do regionu vrací tradiční událost silniční cyklistiky, které se na mezinárodní úrovni v kraji dříve objevovaly.

(dio)