Počet lůžek, která různé domovy pro seniory vyčleňují pro lidi s demencemi, například s Alzheimerovou chorobou, se v Pardubickém kraji od roku 2012 zvýšil z 373 na 1072. Péči zajišťuje 13 poskytovatelů.

VYSOKÁ OBSAZENOST

U poskytovatelů, kteří jsou zařazeni do sítě služeb a jsou podporováni z veřejných financí, je vysoká obsazenost těchto lůžek a je i větší převis žádostí o umístění proti klasickým domovům pro seniory, uvedla vedoucí odboru sociálních služeb Pardubického kraje Helena Zahálková. Počet lůžek pro lidi s demencemi se bude dále zvyšovat. „Trendem je přeměna lůžek z domovů pro seniory na lůžka se zvláštním režimem," řekla Zahálková.

Většinu zařízení pro tyto pacienty zřizují města, například Litomyšl má Centrum sociální pomoci, Ústí nad Orlicí a Seč Domov důchodců, Svitavy Seniorcentrum, Lanškroun a Pardubice organizaci Sociální služby. Pardubický kraj provozuje Domov u fontány v Přelouči s tímto zaměřením. Další poskytovatelé služeb jsou soukromé společnosti nebo neziskové organizace. Ve všech zařízeních je v režimu domova se zvláštním režimem jen část z celkové kapacity.

Z celkového počtu je do krajské sítě služeb zařazeno přibližně 600 lůžek, která kraj finančně podporuje.

Královéhradecký kraj plánuje v příštích letech dále zvyšovat počty lůžek v sociálních zařízeních, která budou určená pro seniory trpící stařeckou demencí. Počet potřebných lůžek by měla určit nyní zpracovávaná analýza, uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

DOSTUPNÉ I PRO VENKOV

„Potřeba péče o osoby se stařeckými demencemi v pobytových zařízeních významně roste a předčila potřebu péče běžných domovů pro seniory," uvedla mluvčí. Kraj proto v roce 2016 upravil zhruba šest desítek lůžek v náchodském domově pro seniory pro potřeby lidí se stařeckými demencemi.

Hradecký kraj chce také usilovat o zvýšení dostupnosti pečovatelských služeb především ve venkovských oblastech. „Zároveň bude nezbytné navyšovat počet pečovatelek a pečovatelů v domácnostech. Konstantní nárůst kapacit v posledních letech je o pět procent ročně," uvedla Götzová. Kraj také podpořil rozšíření denních stacionářů v Trutnově a Červeném Kostelci, v roce 2017 by tak mělo přibýt 28 míst.

DEVĚT STACIONÁŘŮ

V hradeckém kraji poskytují pomoc v počátečních fázích demence pečovatelská služba a osobní asistence. Tuto péči podle kraje zajišťuje 56 poskytovatelů sociálních služeb a více než 455 pracovníků. Pro seniory s demencí funguje v kraji devět denních stacionářů s celkovou kapacitou 112 uživatelů, které nabízejí ambulantní služby. Kraj se také podílí na financování sedmi zařízení odlehčovacích služeb, které mají kapacitu 64 lůžek.

Počet nemocných se zdvojnásobil

V Česku postupně přibývá lidí, kteří trpí demencí. Od roku 1990 se počet nemocných zdvojnásobil, překročil už 150 000. V roce 2020 by pacientů mohlo být přes 180 000 a v polovině století pak ještě o 200 000 víc. Důvodem je stárnutí společnosti. Demence u seniorů vzniká v důsledku postižení mozku, které nejčastěji způsobuje Alzheimerova choroba. Péče o nemocné ale v Česku proti vyspělým zemím zaostává.