Prozatím neúspěšné je hledání ztraceného nacistického pancéřového vlaku plného zlata, které od minulého týdne provádějí kousek od Náchodska u polského Walbrzychu dva lovci pokladů Peter Koper a Andreas Richter. K přerušení pátrání došlo poté, co zde kvůli bahnu po vydatných deštích nemohla být do zemních prací zapojena potřebná technika. Kutat se však má začít znovu, jen snad o kousek dál. A zvažuje se i to, že se bude hledat i u nás na východě Čech. „Oběma pánům bych doporučil při hledání využít i virgulí," říká Jaroslav Faltys z Náchoda, který už řadu let používá proutkaření ke svému pátrání po štolách nejen zde na Náchodsku, ale i na Českobrodsku. „Proutkařit jsem se naučil od Pavla Němečka, který se společně s Helmutem Gaenselem a Josefem Mužíkem podílel i na hledání Štěchovického pokladu. Na rozdíl od radaru, který dokáže proniknout jen 4,5 metrů pod zem, virgule ukáže i to, co je až 60 metrů hluboko."

MIMOŘÁDNÝ OBJEV JAROSLAVA FALTYSE Z NÁCHODA:

Skutečně husarský kousek se podařil ve dnech 15.-16. srpna 2016 náchodskému rodákovi Jaroslavu Faltysovi, mezi přáteli nazývanému Náchodský Däniken, který na požádání majitele tvrze Tuchoraz na Českobrodsku podle pověsti, která se zde traduje celá století, vyhledal skutečně existující podzemní štolu vedoucí směrem do Kostelce nad Černými lesy. Tam, kde neuspěl georadar, který se o toto ovšem marně pokoušel, on uspěl s pomo-cí virgulí (tedy metodou užívanou již několik tisíc let a známou jako proutkaření). Vzdálenost do zmíně-ného Kostelce je cca 9,5 kilometru, což na dobu předpokládaného vzniku štoly, tedy přibližně v první polovině 14. století bylo při tehdejších možnostech dílo opravdu obdivuhodné.

Jaroslav Faltys touto metodou vyhledává podzemní štoly a prostory již řadu let. Nález na Českobrodsku tedy není jeho první úspěšný počin. Obdobné štoly, vedoucí na takové vzdálenosti, jsou například i v Náchodě (okolo 5,5 kilometru) či mezi Bezdězem a Bělou pod Bezdězem (cca 6 kilometrů).

„Škoda, že takových lidí není u nás více. A hlavně mezi mladšími ročníky. Panu Faltysovi přeji hodně úspěchů v jeho smysluplném bádání a hlavně obrovskou dávku vytrvalosti a hodně zdraví," uvedl majitel tvrze Tuchoraz František Vyšata, pocházející z rodiny významných tuchorazských ovocnářů.