„V názoru na amnestii se sice se svými kolegy shoduji, ale výraz velezrada je přece jen příliš silný. Prezident dosluhuje a myslím si, že žaloba ani nemá naději na úspěch," řekl hradecký hejtman a zároveň senátor za Náchodsko Lubomír Franc.

Jak poznamenali někteří kritici obžaloby, pokud ji Klaus ustojí a skutečně stíhán nebude, vyjde ze sporu se Senátem jako vítěz a ještě silnější než nyní.

Na stejné lodi s Francem je – snad poprvé po několika letech – i jeho odvěký kritik Vladimír Dryml, senátor za Hradecko.

„Narozdíl od některých jiných senátorů se nepotřebuji zviditelňovat svérázným výkladem ústavy podle pokynů politického sekretariátu z Lidového domu. Ačkoliv s rozsahem amnestie samozřejmě nejsem, jako většina lidí, spokojen," naznačil svůj postoj už před časem Dryml. Stejně jako Franc a další však nakonec nebyl na jednání Senátu přítomen.

Jasně proti se proti obžalobě Klause postavil i svitavský senátor Radko Martínek, bývalý pardubický hejtman. Ze stejných důvodů jako Franc, ovšem i on při hlasování kvůli návštěvě lékaře chyběl.

„S Klausovými názory sice dlouhodobě nesouhlasím, ale je potřeba vážit slova. Označit ho za velezrádce, to je skutečně moc, té se možná dopustil leda Hácha. Od hodnocení přístupu politiků tu přece máme volby," míní Martínek. Ústavní soud podle jeho názoru žalobu buď nebude vůbec projednávat, nebo ji zamítne, což v důsledku Klause posílí.

O velezradě mluvil už senátor Pithart

• O možnosti žalovat prezidenta Václava Klause pro velezradu se v uplynulých letech už několikrát hovořilo, vždy ale zůstalo jen u úvah.

• Například v roce 2009, kdy Klaus odkládal podepsání lisabonské smlouvy o fungování EU, mluvil o porušování české ústavy a prezidentského slibu tehdejší místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), zvolený za Chrudimsko. Zmínil tehdy právě i možnost obžalovat hlavu státu z velezrady.

• Už na jaře 2004 o stejné žalobě uvažoval i tehdejší lidovecký senátor Zdeněk Bárta, který prezidenta vinil z toho, že pomalým výběrem kandidátů na ústavní soudce blokoval činnost této instituce.

• Velezradě, za kterou může být stíhán pouze prezident republiky, je názvem podobný trestný čin vlastizrady. Toho se podle trestního zákoníku dopustí občan ČR, který se ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem dopustí rozvracení republiky, teroristického útoku, teroru nebo sabotáže.

• Za trestný čin vlastizrady může být pachateli uložen trest odnětí svobody na 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud navíc může uložit i trest propadnutí majetku.