To ostatně potvrzují i východočeští záchranáři či policisté. Rozhodně nemohou říct, že by tyto dny byly pro ně pernější. Možná právě proto, že si lidé dávají na průšvihy větší pozor…

„Je to den jako každý jiný. A možná dokonce naopak, většinou se každý pátek 13. zaměřujeme na různé preventivní články a osvětu, abychom té pověry využili," uvedla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Žahourková. Větší „nápad trestné činnosti", jak zní odborný žargon, nemají ani východočeští policisté, jak včera podle statistik potvrdili jejich východočeští mluvčí.

Chorobnému strachu z pátků třináctého se odborně říká paraskavedekatriafobie. Jedna z nejrozšířenějších teorií vzniku pověry je ta, že na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři Páně sedělo u stolu 13 lidí, z nichž třináctý byl Jidáš Iškariotský, který Krista zradil. Další pravděpodobná příčina by mohl být pátek 13. 10. 1307, kdy francouzský král Filip IV. Sličný začal zatýkat, mučit a vyvražďovat templářské rytíře, čímž celý řád vyhladil, a posílil tak vnímání pátku jako nešťastného dne.