Podněcovali tím k nenávisti či k omezování práv a svobod nějaké skupiny?

Rodinný penzion Modřín v krkonošské Velké Úpě, který v létě odmítl při Svatovavřinecké pouti pohostit prezidenta Miloše Zemana s doprovodem, řeší policie. Spolumajitelka penzionu Agnieszka Pallová musela jít v úterý k výslechu na policii, o prověření záležitosti ji požádala policií pochopitelně utajovaní fyzická osoba.

„Nejedná se však o trestní oznámení a nikdo nebyl obviněn, věc pouze prověřujeme, což může trvat ještě několik měsíců," uvedl policejní mluvčí Udo Ertner. Policie řeší, zda nešlo o trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Podle jejího manžela a spolumajitele Ondřeje Pally je jejich podnik v současné době rovněž terčem řady kontrol a inspekcí. „Poučení z toho vyplývá jedno: Stát si pevně za svým názorem," řekl včera Deníku Palla. A zopakoval, že do svého penzionu si může pozvat nebo naopak odmítnout, koho chce.

Ale od začátku: Pallovou a jejího manžela v létě oslovila radnice v sousední Peci pod Sněžkou, aby připravili pohoštění pro prezidenta a jeho doprovod při srpnové pouti na Sněžku. Majitelé Modřínu to odmítli s tím, že se Zemanem nesouhlasí. Pallovi se netají svým pravicovým smýšlením a na web penzionu dokonce umístili zmínku, že všichni příznivci pravice dostanou v podniku slevu 20 procent. A ta právě by mohla být terčem nynějšího oznámení, které řeší policie.

Podle serveru Aktuálně.cz, který o policejním vyšetřování informoval jako první, policie hodlá vyslechnout také webmastera, který webové stránky penzionu administruje. Trestní sazba u podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod činí až šest let vězení.

„Pravičáci jsou inteligentnější"

„Ta zmínka na webu ale nijak nesouvisela s odmítnutím Zemana. Visela tam už dva nebo tři roky, nebyla to ani opravdová akce, nýbrž jen humorná nadsázka, žert. A nikdo nikdy tu žádost o slevu neuplatňoval… Nikoho to ani nenapadlo. Výhrady a telefonáty stěžovatelů se objevily až po letošní Svatovavřinecké pouti," uvedl Palla. Poté byla zmínka z webu odstraněna.

Palla podotkl, že humorný význam slevové akce pro „pravičáky" je patrný už z toho, že politické zaměření není jak prokázat. Inzerát tak podle něj ani nemůže být podněcováním k nějaké třídní nenávisti.

Penzion Modřín je sice velmi vyhledávaný, například na období kolem Silvestra už je beznadějně obsazený, ale knihu návštěv na jeho webu včera v reakci na zahájené policejní vyšetřování zahltily desítky, k postoji Pallových převážně nenávistných komentářů. Ve 13 hodin byla kniha návštěv uzavřena.

„Pravicoví voliči jsou inteligentnější než levicoví. To není nic nového a tato pravda platí po celém světě," poznamenal Palla.

K odmítnutí Zemanovy družiny poznamenal, že nešlo přímo o prezidenta, ale o obecný princip. Hosty si podle svých slov může vybírat a také tak často činí. „Nepřijal bych třeba firmu, která by tady důchodcům nabízela zboží v nějaké prodejní akci. Když to není, slovy jedné televizní reklamy, můj 'gang', nevidím důvod, proč bych takové hosty nemohl odmítnout."

Jeho žena Pallová díky výslechu jméno člověka, který na ni oznámení podal, zná. Nic jim však neříká, podle Pally nejspíš nejde ani o žádného politika. „Toho člověka neznám, podle jména nevím, o koho jde," dodal. Policie přesto Pallovou upozornila, že jméno oznamovatele nemůže zveřejňovat.

Od doby, kdy prezidenta v penzionu odmítli, prý další stížnosti a anonymní udání na penzion dostávají úřady, takže kontroly si v penzionu podávají dveře. „Máte tu jednu za druhou, z obchodní inspekce, živnostenského úřadu či hygieny, ale nám to nevadí," dodal Palla.