Letoun Eurofighter Typhoon britského letectva byl po sobotní čtrnácté hodině odtažen z travnaté plochy za drahou pardubického letiště. Po pátečním nezdařeném přistání, kdy stíhačka vyjela z dráhy jej bylo možno vyprostit až speciální technikou druhý den. Vojenské letiště v Pardubicích avizuje, že provoz obnoví kolem patnácté hodiny.

K nehodě došlo při přistání. Letounu se nezdařil přistávací manévr a brždění před koncem dráhy. Stroj vyjel z betonové plochy a po trávě urazil přibližně padesát metrů.

Britský letoun Eurofighter v Pardubicích nezvládl přistání.
Bojový letoun Eurofighter v Pardubicích při přistání vyjel z dráhy


"Vyšetřování příčin nehody stále probíhá, vyšetřovatelé byli na místě celou noc. V tuto chvíli víme, že na majetku letiště nebyla způsobena žádná škoda. Britský letoun přijedou prohlédnout jejich servisní technici. Momentálně už je odtažen pryč z dráhy a prochází očistou," uvedla mluvčí Správy letiště Pardubice Iva Machová. Popřela však informaci, kterou přinesl server Novinky nebo Česká televize, že se z Pardubic do Velké Británie kvůli nehodě vracel druhý britský stíhač. "Pro přehlídku CIAF byly v plánu dva letouny Eurofighter, ale podle informací velení vzdušných sil z Anglie nakonec odstartoval pouze jeden stroj," uvedla Iva Machová.

Podle dosavadních informací ale ani škody na letadle žádné nebudou. Vyjetí z dráhy přestál bez viditelného poškození. I tak ale bude nutná celková prohlídka a diagnostika letounu, kvůli které právě míří do pardubic britší specialisté.

Letiště do odvolání mimo provoz

Pardubické letiště bylo kvůli nehodě až odvolání uzavřeno pro vešekerý provoz. "Čekalo se na vyproštění letounu. To bylo v režii britské strany, která si za tímto účelem najala externí firmu z Prahy. Čekalo se také na speciální vyprošťovací vozidlo ze základny Čáslav, které mělo letoun dostat z travnaté plochy. Po vytažení letounu z trávy se provedly drobné úpravy terénu kolem dráhy a teprve poté bylo možné opět letiště otevřít," uvedla Iva Machová.

Pardubické letiště slouží armádě hlavně jako výcvikové. Je však také záložním letištěm a to i pro pražská letiště. Tento víkend se navíc v sousedním Hradci Králové koná letecká show CIAF, pro kterou byly Pardubice také záložním letištěm. "To v této chvíli samozřejmě není možné, úlohu hlavního záložního letiště pro CIAF přebralo Mnichovo Hradiště," dodala Iva Machová.

Kvůli havárii letounu nemohly pokračovat ani cvičné lety Centra leteckého výcviku, které včera mělo v plánu lety vrtulníků. Ty sice runway nepotřebují, ale uzávěra se nekompromisně vztahuje na všechny lety.

Boeing 737-800 skončil po nezdařeném přistání mimo dráhu
Boeing 737 při přistání v Pardubicích sklouzl z dráhy


Pardubické letiště slouží napůl také jako civilní. Přijímá charterové lety a linky některých dopravců. Nejbližší civilní letoun je v Pardubicích očekáván v 15:40 minut v sobotu odpoledne. "Tento stroj už by měl tedy mít možnost přistát bez omezení," podotkla Iva Machová.

Cvičení Ample Strike se nehoda nedotkne

Pardubice jsou v těchto dnech také záložním letištěm pro mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. Slouží jednak jako záložní přistávací plocha, tak jako dočasná základna tankovacích letounů KC 135 amerického vojenského letectva, které se cvičení účastní. Chod cvičení však tato nehoda pravděpodobně nenarušila. "Cvičení Ample Strike nemá na tento víkend plánované žádné letové mise, uzavření pardubického letiště tak jeho průběh zřejmě nenaruší," uvedl Tomáš Maruščák, mluvčí 21. základny taktického letectva v Čáslavi, která hostí hlavní část tohoto cvičení.

Letoun patří do sestavy 6. squadrony Královského letectva se základnou v Lossiemouth. Na show CIAF, která se v sobotu koná v Hradci Králové, měl stroj být vystaven na statické ukázce a letového programu se účastnit neměl.