Okolí Hradce Králové a Pardubic. To byla místa, která nejvíce a nejhorším způsobem postihla páteční deštivá pohroma. Zasáhla rovněž Jičínsko a Trutnovsko.

Likvidátoři pojišťoven byli celý víkend v terénu, klienti jim hlásili poškozené pozemky. „V regionu východních Čech máme během víkendu nahlášeno kolem padesáti událostí. Ale s jistotou očekáváme, že v pondělí jejich počet výrazně naroste, jakmile se lidé dostanou na pozemky,“ řekl v neděli Deníku Marek Bizoň, ředitel likvidační služby pojišťovny Agra, která se výhradně specializuje na zemědělské pojišťování.

Kroupy větší než tři centimetry a přívalové srážky poničily velké plochy zemědělské půdy, na kterých se pěstuje ovoce a zelenina. Na orné půdě utrpělo největší poškození obilí a řepka, postiženo je ale široké spektrum plodin, včetně kukuřice, cukrové řepy a dalších. Podle údajů pojišťovny Agra, které má dosud k dispozici, se v celém Česku jednalo o 60 000 hektarů, rozsah škod se šplhá přes půl miliardy korun.

„Rozsah škod je od menších po totální. Silné páteční krupobití například úplně zničilo plody řepky olejné,“ upřesnil Marek Bizoň. Lze očekávat, že rozsah škod není zdaleka konečný a ještě poroste. „Zemědělci budou začátkem týdne procházet porosty a zjišťovat další poškození,“ uvedl. „Obávám se, že nepříznivá situace může pokračovat, protože bouřky mají být i nadále,“ vyslovil negativní předpoklad ředitel likvidační služby pojišťovny Agra. Za pravdu mu dávají informace Českého hydrometeorologického ústavu, podle něhož na celém území České republiky přijdou dnes silné bouřky, které mohou být místy doprovázeny přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru.

Nepříznivé počasí páchá letos zemědělcům velké škody. Jarní mrazy podle odhadů ovocnářské unie zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Škody na vinicích za dubnové a květnové mrazy stouply podle Svazu vinařů na 1,2 miliardy korun. Pojištěno je přitom pouze 30 procent z celkové plochy plodných vinic. Rovněž v loňském roce došlo k masivnímu poškození zemědělských plodin. Pojišťovny vyplatily u plodinových škod přes miliardu korun, což byl meziročně více než dvojnásobek.