Policisté prostřednictvím médií informují řidiče o aktuální dopravní situaci a poskytují veřejnosti i interaktivní mapy nebo třeba mobilní aplikace, které by měly cestu usnadnit.. Policisté také dohlížejí na vytížené úseky, kde pomáhají s plynulostí a bezpečností dopravy i zvládáním náročných situací při cestování.

Jeden z bodů, kterému se toto léto věnuje velká pozornost je silnice z Hradce Králové na Jaroměř, až na Náchod, kde se v úseku Trotina - Rodov opravuje vozovka. Doprava je zde řízena kyvadlově pracovníky nebo pomocí semaforů. Je tedy třeba počítat se zdržením. Někteří řidiči se však snaží vyhnout čekání i koloně a krátí si cestu po okolních komunikacích. Mnozí ovšem najedou na Labskou cyklotrasu, kam samozřejmě auta nemají vjezd povolen, a dočkají se od přihlížejících policistů spíše pokuty.

„Hlídky dohlížejí zejména v okolních obcích u zatížených tahů, hlavně tam, kde si řidiči hledají objízdné trasy. Řidiči, ale také starostové těchto obcí, by si měli být vědomi toho, že policie tyto úseky monitoruje,“ řekla tisková mluvčí Policie České republiky Lenka Burýšková.

Mezi obce, které jsou pod dohledem policie, patří třeba Josefov, Jaroměř, ale také úsek v okolí České Skalice ve směru na Červený Kostelec.

Michaela Střížová