Jejich zrušení s koncem roku včera schválila vláda. Devadesátikorunové poplatky za hospitalizaci, které nemocnicím způsobily největší problémy, skončily už v lednu. Platit budeme nadále jen 90 korun za pohotovost.

„Výpadek za poplatek za pobyt je v krajských zařízeních 72 milionů korun, za poplatek v našich ambulancích se bude podle odhadů pohybovat mezi 10 a 20 miliony," uvedl náměstek pardubického hejtmana Roman Línek.

Slibů už bylo…

Stát slibuje, že ztráty všem nemocnicím, lékařům i lékárníkům kompenzuje navýšením svých odvodů. Těm však při pohledu na napjatý státní rozpočet chybí záruky. Už beztak ztrátové nemocnice stále čekají i na slíbenou miliardu za zrušení stokorunových „lůžkových" poplatků.

Například jen pardubická nemocnice na všech poplatcích vloni vybrala nezanedbatelných 28 milionů. „Třicetikorunové poplatky z toho tvořily 17 procent a znamenají nemalou položku. Je otázkou, jak bude vypadat kompenzace za jejich zrušení," řekl mluvčí nemocnice Dušan Korel.

Jenže zatímco sociálnědemokratická vedení krajů a jejich nemocnic musí s koaliční vládou „držet basu", soukromí lékaři si servítky nedělají žádné. Zrušení poplatků velmi ostře kritizují.

„Od roku 2008 se už staly pevnou součástí našich příjmů. A ano, je pravdou, že už neplnily svou regulační funkci, jako tomu bylo na počátku, protože už jsou příliš nízké. Nechápu jejich rušení v situaci, kdy si na ně pacienti zcela zvykli a byly jen výrazem jejich spoluúčasti," řekl Petr Šubrt, šéf Sdružení praktických lékařů na Královéhradecku. Šéfka pardubické buňky České lékárnické komory Jitka Hodicová má zase strach, že zrušení poplatků za recept přinese velké existenční problémy malým lékárnám na vesnicích, které mají na rozdíl od městských jen pár stovek zákazníků.

Kraje v kleštích

Samotné kraje jsou kvůli ctění politiky jejich sociálně demokratického premiéra v kleštích. Ale přiznávají, že ze svého na kompenzace rozhodně mít nebudou.

Třeba hradecká krajská zdravotnická radní Jana Třešňáková (ČSSD) tvrdí, že poplatky neplnily svou regulační funkci už od počátku, takže „jejich zrušení z pohledu pacienta je pozitivní. Nicméně je potřeba vyřešit nějaký způsob kompenzace pro zdravotnická zařízení".

Její pardubický kolega Línek si ovšem jako lidovec mohl dovolit být k rušení poplatků mnohem rezervovanější. „Beru to jako fakt, který vyplývá z vládní koaliční dohody. Za bezpodmínečně nutné ale pokládám potřebu jejich kompenzace z centrálních zdrojů, což je také součástí koaliční dohody," vzkázal vládě.