Tehdejším záplavám, v novodobé historii nejkatastrofálnějším, totiž předcházela mnohem rizikovější situace. Především všude bylo mnohem více sněhu. V celkovém objemu ho ve východních Čechách leželo třikrát více. Obleva navíc nastala o měsíc později než letos, kdy teploty stoupaly ještě o pět stupňů výše než nyní, a byla tedy výraznější.

Teplá fronta po dlouhé a na sníh velmi bohaté zimě přišla 22. března. V prvních dnech bylo jen kolem pěti stupňů nad nulou, ale teploty rychle stoupaly až k historickým 20,8 stupně Celsia 27. března. Do toho se následující den přidal déšť a dílo zkázy bylo i přes mírné ochlazení dokonáno. Sníh tál jak šlehačka na dortu.

Všude. A rychle.

Záplavy v plné síle propukly poslední březnový den. Ikonou tehdejšího řádění velké vody se stala Cerekvice nad Loučnou u Litomyšle. Nejhůř dopadla zdejší mateřská škola, která musela být evakuována, lidé vynášeli bahno z většiny domů.

V nedaleké Dlouhé Třebové se 2. dubna utopil 55letý důchodce. Spadl do tůně vytvořené z naplavené vody.

„Na povodí menších toků byl v některých profilech překročen dvacetiletý průtok, například v Dašicích na Loučné, ve Vestci na Mrlině nebo v Malé Čermné na Tiché Orlici. Místně bylo dosaženo i 50letého průtoku, například v Cerekvici nebo na Žejbru ve Vrbatově Kostelci," uvedla později analýza Českého hydrometeorologického ústavu.

Únor 2017: Řeky ukázaly svou sílu, zatím nezaútočily

Povodňová situace na Královéhradecku.Zdroj: Deník/ Michal FantaVýchodní Čechy - První letošní hrozba velkou vodou dopadla dobře. Řeky v noci ze středy na čtvrtek na mnoha místech zahrozily, ale větší škody si nevyžádaly. Hasiči, vodohospodáři i starostové v ohrožených oblastech však byli ve střehu. Podle meteorologů za vzedmutí hladin může teplé, deštivé a větrné počasí a také frontální systém, který v noci na čtvrtek přecházel přes naše území a přinesl množství srážek. To stačilo, aby Labe na dvou místech vystoupilo na třetí stupeň povodňové aktivity a Metuje v Krčíně na druhý. Na dalších více než deseti místech se hladiny řek zvedly na první stupeň. Den už vypadal optimističtěji, protože voda postupně klesala.

V pátek by mělo nebezpečí pominout, protože se čeká výrazné ochlazení, které by mělo zamezit dalšímu tání sněhu. Podle meteorologů bude na horách mrznout už přes den, do nížin mráz dorazí večer.