Ptačí chřipka napadla chov drůbeže na statku v okrajové části Žďáru. Majitel usedlosti dopřává svým zvířatům volnost, a tak se jeho drůbež mohla rozběhnout po celém areálu. Volnost skončila ve chvíli, kdy v chovu propukla nákaza. V pátek dopoledne tu utratili 25 hus, 30 slepic a dvě kachny.

„Jde o chovatele, který vyznává svobodný způsob chovu zvířat," naznačila starostka obce Martina Benešová, kterou čekal perný víkend. „Obce zařazené do ochranného pásma musely provést soupis drůbeže a ptactva. Za pomoci zastupitelů i dobrovolných hasičů jsme to zvládli. Těch opatření, která musíme udělat, je však víc," dodala.

Ochranné pásmo se týká kromě Žďáru i Borohrádku, Nové Vsi, Albrechtic, Lípy a Týniště a o víkendu se tu prováděly soupisy drůbeže a ptactva. Musí se zde dodržovat nejpřísnější hygienická a veterinární opatření.

„Zavolali jsme asanační firmu, která má s podobnými případy zkušenosti, a zajistili jsme jak odvoz zlikvidované drůbeže, tak rozmístění kontejnerů po obci," vysvětlila starostka.

Hospodářský areál, kde se chřipka vyskytla, je nyní pod dozorem veterinářů a okamžitě se provedla i jeho dezinfekce. Kromě šesti zmíněných obcí se veterinární dozor a přísná opatření týkají dalších třiceti míst v okolí Žďáru. I tam se musí provést součty drůbeže, umístit kontejnery a platí tam zákaz pohybu sledovaných zvířat. A v těchto místech platí, že pokud kdokoliv najde mrtvého volně žijícího ptáka, měl by na to upozornit.

Třináct lidí vyrazilo do terénu i v Borohrádku. Kromě sčítání drůbeže předávali pověření pracovníci chovatelům instrukce, jak se v případě výskytu nemoci chovat. „Spolupracujeme se starostkou Benešovou na zajištění asanační firmy, kontejnerů a dalších potřebných věcí," řekl starosta Borohrádku Miroslav Moravec.

Město bylo dosud kvůli výskytu nemoci v Koldíně v pásmu dozoru, teď se dostalo do pásma ochrany a vztahují se na něj přísnější opatření.

„Minulý týden se na našem území našla mrtvá volavka, ale tady je velký předpoklad, že u ní nešlo o chřipku. Podle informací z veterinární správy volavka uhynula z jiných příčin," dodal starosta.