Tím prvním byl kačer na Náchodsku, u kterého se nákaza potvrdila na začátku týdne. Více informací zde. Vzhledem k tomu, že se jedná o volně žijící zvířata, nebudou s největší pravděpodobností přijímána mimořádná opatření.  

"Pan hejtman Jiří Štěpán byl informován a rozhodl, že bezpečnostní rada kraje prozatím svolána nebude. Problém by byl, kdyby se nákaza objevila v uzavřeném chovu. Situaci monitorujeme a pokud se radikálně zhorší, budeme přijímat další opatření - včetně případného svolání bezpečnostní rady," uvedla tisková mluvčí kraje Martina Götzová.

Včera byli hasiči povoláni k dalším dvěma případům uhynulých labutí v Hradci Králové - u mostu u fakultní nemocnice a u Hučáku. Momentálně jsou tyto zvířata na ptačí chřipku testována.

"Vzorky dvou dalších uhynulých labutí nalezených v Hradci Králové jsou dnes odesílány k vyšetření do Národní referenční laboratoře ve Státním veterinárním ústavu Praha. Očekáváme, že v průběhu víkendu by měl být znám výsledek vyšetření," sdělil tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.  

Ptačí chřipka vyděsila Náchodsko už minulý týden v pátek. Udeřila jen jeden kilometr od hranic s Polskem. Více informací zde. Některé obce se dostaly do ochranného režimu, další do režimu dozoru. Více informací zde. Některé chovy v Polsku musely být vybity. Více informací zde.