Řidičům dává letošní zima obzvlášť zabrat. Úterní sypající se sníh v kombinaci s větrem tvořil jazyky a návěje. Místy hrozila i zákeřná ledovka.

Silná chumelenice komplikovala dopravu na Jičínsku a silničáři měli napilno i ve vyšších polohách na Náchodsku a Trutnovsku. Také na Rychnovsku byli všichni silničáři v terénu.

Podle Františka Jadrného ze Správy a údržby silnic Náchod vyrazilo do práce sedm sypačů už v jednu hodinu v noci. „Napadly zhruba dva centimetry nového sněhu a ve vyšších polohách se tvořily závěje," potvrdil František Jadrný a jako nejvíce problémové trasy označil například úsek z Náchoda na Dobrošov, nový Hrádek až po Slavoňov. V nižších polohách byly zaváté silnice třeba v Nahořanech přes přehradu, mezi Vrchovinami a Provodovem nebo v Žernově.

V šest hodin ráno se posádky silničářů vyměnily a opět vyrazily na trasy šesti okruhů. „Se zvýšenou opatrností je všechno sjízdné. Žádné problémy nám nikdo nehlásil. Toto počasí by dle předpovědi mělo trvat asi dva dny," řekl Jadrný v úterý dopoledne.

Vzhledem k počasí se řidiči snažili jezdit velmi opatrně. „Během dopoledne policisté nemuseli vyjet k žádné nehodě. Více karambolů se odehrálo předešlý den. Bylo jich devět, ale jednalo se jen o drobné nehody, například uražené zrcátko či nedobrzdění," sdělila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

V jičínském regionu napadalo zhruba pět centimetrů nového sněhu, který byl přemrzlý, teplota se přes den držela na -4 stupních Celsia. Na řadu opět přišla hrabla, lopaty a silničáři s technikou. „Nejhorší situace byla ráno, kdy byla hustá chumelenice. Veškerou techniku máme venku," hlásil za jičínské silničáře Jaroslav Čipera.

Vozovky první a druhé třídy byly v úterý v poledne rozsolené, silnice třetí třídy čekaly na radlice. „Ze Staňkovy Lhoty do Rakova zavál vozovku sníh, ale okamžitě jsme zasáhli. Do soboteckého kopce se nedostaly dva kamiony, ale i tady pomohly naše sypače," přibližuje Čipera úterní dění. Autobusové linky dojely všechny, jen ráno některé nabraly patnáctiminutové zpoždění.

O situaci na Trutnovsku informoval šéf dopravky v Trutnově Jiří Prouza. „Během úterního dopoledne jsme na Trutnovsku zaznamenali jen dvě menší dopravní nehody, a to v obcích Vernéřovice a Malé Svatoňovice," sdělil.

Poměrně složitá situace pro silničáře i řidiče nastala také v regionu Orlických hor. „Silnice jsou pod sněhem všechny a techniku posíláme na úseky podle významu a dopravní vytíženosti. Máme tak tři kategorie, na které vyjíždíme postupně," řekl vedoucí SÚS Středisko východ Ladislav Jiroušek.

V deset hodin dopoledne byly všechny silnice v rychnovském okrese sjízdné, některé ovšem s velkou opatrností. Na silnicích v nižších úsecích ležela asi centimetrová vrstva rozbředlého sněhu, na silnicích v horských úsecích byly nebezpečím především sněhové jazyky, vítr je poměrně dost silný," konstatoval vedoucí.

O dobré práci možná hovoří i fakt, že v rychnovském okrese se během noci a dopoledne stala pouze jedna nahlášená nehoda u Lokota. Obešla se bez zranění i velkých škod. „Řidiči se snaží jezdit opatrně, jsou na možné komplikace, ledovku, sněhové jazyky včas varováni, tak budeme doufat, že se víc nehod neobjeví," řekl vedoucí nehodovky Jan Košťalík.

To na Hradecku došlo během posledního lednového dne u obce Lochenice k nehodě třech nákladních vozidel a jednoho osobního automobilu. Nehoda si naštěstí nevyžádala žádné zranění.