Z třinácti zemí už je potvrzena účast na letošním, již 19. ročníku letecké přehlídky CIAF 2012. Ten se uskuteční o víkendu 8. a 9. září na hradeckém letišti ve Věkoších. Pořadatelé chtějí překonat loňskou, rekordní návštěvnost, kdy na CIAF přišlo přes 50 tisíc lidí.Letošní ročník bude ve znamení skupinového létání. Půjde o špičkovou akrobacii, kdy letadla předvádějí sestavy plné obratů a figur, při kterých musí dodržovat domluvenou formaci, která je přitom také neustále proměnlivá. Na své si však přijdou i milovníci historických strojů.

„Máme potvrzenu například techniku z Německa, Chorvatska, Francie, Belgie, Maďarska, Polska, Litvy, Slovenska, Itálie či USA," řekl zakladatel a ředitel přehlídky CIAF Aleš Cabicar.

Například mezi třemi týmy leteckých akrobatů, které dorazí do východočeské metropole, budou Breitling Jet Team z francouzského Dijonu se sedmi letouny L-39C. Z chorvatského Zadaru dorazí předváděcí skupiny Chorvatského letectva taktéž se sedmi letouny Pilatus PC9M, doprovázené transportním letounem Antonov An-32, či akrobatická skupina Orlik Vzdušných sil Polska rovněž s letouny PZL Orlik TCII doprovázenými transportním letounem CASA C-295.

„Jedná se bezesporu o vrchol pilotáže a vzájemné důvěry mezi vystupujícími piloty," podotkl Cabicar. „Velmi náročné a přesné sestavy, které tyto skupiny předvedou, vyžadují nespočet hodin nácviků. Vždyť třeba Jacque Bothelin, vedoucí Breitling Jet Teamu, má na svém kontě přes 10 500 letových hodin. To je stejné, jako kdybyste rok a tři měsíce 24 hodin denně seděli v kokpitu a pilotovali," dodal ředitel přehlídky.

Třešničkou na dortu budou pro mnohé ukázky naší armádní techniky. Ať již to bude JAS-39 Gripen, Mil Mi-24/35, Mi-17 nebo L-159 Alca. „Naše armáda kromě letounů předvede i moderní kolovou a pásovou techniku. Na zemi pak diváci budou moci vidět střední transportní letouny, třeba belgický C-130 Hercules či C-27J Spartan z Itálie či Litvy," řekl.

Cabicar podotkl, že o hladký průběh leteckého festivalu se stará až 350 lidí. A už nyní, dva týdny před letošním CIAF, začaly přípravy na příští ročník.

„Jediná neznámá, kterou nedokážeme ovlivnit, je samozřejmě počasí. Ale vzhledem k tomu, že jedním z našich patronů CIAF je i Jeho Eminence kardinál Dominik Duka, OP, který osobně na CIAF dorazí a opět se proletí, tak věřím, že nám s tím trochu pomůže," dodal Cabicar.

Přehlídku CIAF letos zaštítil předseda české vlády Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra, kardinál Dominik Duka, OP, arcibiskup pražský a primas český, ale také například hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc či primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Zásadní je však spolupráce s hradeckým magistrátem, který pořádání festivalu dotoval a jehož dopravní podnik chystá na letiště kyvadlovou dopravu.