VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Nadměrné solení tělu škodí

Východní Čechy - Jako děti jsme v jedné pohádce slýchávali, že sůl je nad zlato. Co je tento minerál zač a jak působí na náš organismus?

23.3.2016
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: archiv

Přípravu jídel bez soli si neumíme představit, pokrmy by byly bez chuti a nedaly by se mnohdy ani pozřít. Přemíra soli však také není nic dobrého a spíše našemu tělu škodí. Jak ale poznat, kdy už je soli příliš a co vlastně může její nadbytek způsobit?

Když se zmíníme o soli, mnozí si představí keramickou slánku na dochucování již připraveného jídla. Sůl jako taková je však již ukryta v pokrmu a mnohdy je jí tam více, než je zdrávo. Najdeme ji například v pečivu, různých polotovarech, uzeninách a masných výrobcích či v paštikách. Možná vás překvapí, že sůl je obsažena také ve sladkém pečivu, zákuscích a jiných sladkostech, dokonce i v cereáliích.

Sůl je také přirozenou součástí některých surovin, jako je například maso, mléko, vejce či zelenina.

Doporučená denní dávka soli pro zdravého dospělého člověka je 5 gramů. V České republice je tento limit překračován dva až třikrát. Nadměrný příjem soli může způsobovat mnoho zdravotních komplikací, mezi které patří třeba vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, onemocnění ledvin, zadržování vody v těle. V krajních případech může způsobit infarkt či mozkovou mrtvici. Navíc přítomnost soli v pokrmech zvyšuje chuť k jídlu, což vede k přejídání a následným problémům s nadváhou.

Po konzumaci slaného jídla máme obvykle velkou žízeň. Toho využívají různé prodejny s rychlým občerstvením či restaurace. Zajistí si tím, že si vždy k jídlu objednáme větší množství vody nebo jiného pití. Velkým zlozvykem je i konzumace slaných oříšků a brambůrků večer u televize.

Sůl není pouze škodlivá

Nejen škodí, ale mnohdy také pomáhá. Sůl je pro lidský organizmus důležitá, podporuje jeho správnou funkci. Pomáhá udržovat rovnováhu mezi tekutinami v organizmu, má dobrý vliv na nervovou soustavu a příznivě působí na funkci svalů.

Sůl ve vhodně zvoleném množství velmi dobře působí proti zažívacím obtížím. Může se použít i jako kloktadlo či dávidlo. Pokud nás trápí ucpaný nos, je solný roztok výborný na propláchnutí dutin. Sice to není nic moc příjemného, ale to není ani zánět dutin.

U soli platí stejné pravidlo, jako u každé jiné zdravé či nezdravé potraviny. Vše bychom měli konzumovat s mírou a vždy poslouchat své tělo. Žádná potravina není vyloženě nezdravá, nezdravé je pouze množství.

Žáci střední školy Euroinstitut dostali za úkol jeden celý den sledovat množství soli přítomné v jejich jídelníčku. Všichni zjistili, že konzumují minimálně dvojnásobek doporučeného množství. Zkuste si tento test vyzkoušet i vy, ať víte, jak jste na tom se solí.

Autor: Redakce

23.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Šel na houby a místo hřibů našel protitankový granát

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Šnajdr: Snažíme se přispívat k rozvoji paralympijské lukostřelby

Náchodsko - Ve druhé polovině července hostilo Nové Město nad Metují další elitní lukostřelecký závod handicapovaných, během něhož se přepisovaly hned ve čtyřech případech světové a ve dvou evropské historické tabulky.

Kardiochirurg Jan Pirk bude přednášet o experimentech lékařů na sobě

Police nad Metují - Nejznámější český kardiochirurg a přednosta pražského IKEM prof. Jan Pirk přiveze ve čtvrtek do Police nad Metují přednášku s názvem „Experimenty lékařů na sobě“.

Folklorní svět se sešel v Červeném Kostelci

Červený Kostelec - Na pět dní i nocí se od dnešního dne stane Červený Kostelec středem folklorního světa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení