Řeč je o tzv. smoothies, které se v posledních letech těší veliké oblibě a popularitě. Co je tento nápoj zač a jak si ho jednoduše vyrobit, se dozvíte z následujících řádků.

Smoothie je jemný mixovaný nápoj, který se vyrábí především z ovoce. Lze jej udělat i ze zeleniny nebo z kombinace ovoce a zeleniny. Zpravidla se přidávají ještě další přísady, kterými může být například voda, džus, mléko, jogurt, oříšky, semínka či ovesné vločky. Při přípravě smoothie nápoje se fantazii meze nekladou a každý si tak může vychutnat kombinaci toho, co má nejraději. Vždy je ale potřeba pamatovat na pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Smícháním všeho, co máme rádi, nemusí vždy vzniknout lahůdka.

Kromě žízně tento moderní drink dokáže zahnat i hlad. Ve většině případů jej nelze považovat za plnohodnotnou náhražku jídla, je však vhodný jako první pomoc při hladu nebo jako svačina mezi jídly. Mnohdy se stává, že si ve spěchu či při práci nemůžeme dát normální jídlo. V těchto případech je dobré mít po ruce alespoň smoothie.

Příprava je velmi jednoduchá a jediné, co potřebujete, je mixér. Nemusí to být zrovna speciální mixér na výrobu smoothie, dobrou práci odvede i obyčejný tyčový mixér. Pokud jej máte, stačí už jen vybrat ingredience, vhodit je do nádoby a rozmixovat. Přísady lze volit podle chuti, ale také podle toho, jak moc chcete, aby vás nápoj zasytil. Chcete-li osvěžit a pochutnat si na ovocném koktejlu, volte pouze ovoce a vodu, džus či mléko. Pokud si ale chcete připravit tekutou svačinu, přidejte do nápoje trochu ovesných vloček, kešu oříšků nebo chia semínek.

Zdravé není vždy dietní

Kromě velkého množství energie dostaneme konzumací smoothie nápoje do těla také spoustu vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek obsažených v ingrediencích. Například ovoce a zeleninu mixujeme zpravidla celé (kromě jádřinců, citrusových kůr, melounových slupek apod.), čímž si zaručíme dostatečný příjem vlákniny, která je velmi důležitá pro správné zažívání a funkci střev. Pro ještě lepší pocit ze zdravé pochoutky si můžeme do nápoje přidat některou z tzv. superpotravin, kterou jsou například chia semínka, goji, mladý zelený ječmen či chlorela.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že smoothies jsou skvělým doplňkem dietního jídelníčku, není tomu bohužel tak. Jedná se především o nápoje z ovoce a dalších přísad, které jsou plné sacharidů. Energetická hodnota jednoho smoothie se tak může vyšplhat až na hodnotu jednoho hlavního jídla.

Mezi oblíbené a chutné kombinace patří například: banán + bílý jogurt + ovesné vločky, jablko + kiwi + skořice, jablko + kiwi + pomeranč + chia, ananas + kokos + mléko (smetana) + ovesné vločky.

Smoothie nápoje se učí v rámci výuky zdravé životosprávy připravovat také žáci praktické školy Euroinstitut. Právě pro jednoduchost a výbornou chuť je jejich příprava oblíbená.