„Nemáme na psa dost času, objevila se alergie v rodině, narodilo se nám miminko, stěhujeme se a pes tam nemůže být…," tvrdí často ti, kteří čtyřnohého přítele přivádějí zpátky do kotce v útulku. Před nedávnem mu slibovali domov, lásku, péči – a najednou to nejde. Zpátky jsou Bodrik, Robin, Natálka, Astolka a mnozí další.

LIDÉ NEDOMÝŠLÍ

„Dřív k takové situaci došlo jednou, možná dvakrát do roka, a to z vážných důvodů, kdy třeba nový majitel pejska zemřel. Nevím, co se to teď děje. Je to nepochopitelné. Lidé zřejmě nedomýšlí, co všechno život se psem obnáší," krčí smutně rameny vedoucí útulku Jana Slováková a ráda by apelovala na všechny, aby pořízení psa z útulku nebrali na lehkou váhu.

„Je to rozhodnutí na celý život pejska a je třeba si ho rozmyslet. Pes není věc, kterou odložíte ve chvíli, kdy vás přestane bavit, kdy zestárne, kdy na něj nemáte tolik času, kdy nemáte dost peněz. Pejsek je živá bytost stejně jako dítě. Musíte ho nakrmit, vychovat, chodit s ním k lékaři, věnovat se mu a jít s ním ven i ve chvíli, kdy se vám nechce nebo je venku šeredně. Pes je zodpovědnost a máte vůči němu povinnosti. Dnes a denně," připomíná Slováková a dodává: „Pro psa je návrat do útulku obrovský stres, těžko se dává dohromady a o to hůř si znovu buduje vztah s člověkem."

Zdá se, že v jiných útulcích v hradeckém kraji takové problémy nemají. Karolína Benešová z trutnovského útulku pro opuštěné a zatoulané psy přiznává, že občas se to stává, ale rozhodně ne v takové míře jako v Broumově. „Snažíme se lidi upozorňovat, že adopce je rozhodnutí na celý život. Lidé si to pak rozmýšlí. K nám se vrátí třeba jeden pes z patnácti, není to nic častého."

RODINNÉ DŮVODY

Podle Lenky Lacinové je v královéhradeckém psím útulku situace standardní po celý rok, nezaznamenali, že by se teď vraceli adoptovaní pejsci ve větším množství. V současné době čeká na adopci 30 psů, což je méně než obvykle. „Když už někdo pejska vrátí, bývá to hlavně z rodinných důvodů, někomu v rodině pejsek nesedí, je například moc aktivní, na začátku si myslí, že to zvládnou, pak se ale ukáže, že ne, tak ho vrátí," říká Lenka Lacinová.

Také v Psím domově Lukavice na Rychnovsku nezaznamenali změny. Podle vedoucí Jany Lemfeldové mají momentálně pejsků k adopci méně, než je běžné. „Máme hodně starších nebo problémových psů, které si majitelé pořídili jako štěňátka, nevychovali je a pak je jako nezvladatelné dají ve čtyřech letech do útulku," říká a dodává, že psi se vracejí zejména kvůli smyšleným důvodům, jako je třeba stěhování. Situaci se snaží předcházet výběrem vhodných páníčků.

DODRŽOVÁNÍ PRAVIDEL

O totéž se snaží i v jičínském městském psím útulku. „Hodně budoucí majitele „lustrujeme" a vyptáváme se. Psa nedáme každému a někdy jsou na nás lidé kvůli tomu naštvaní. Nasadili jsme přísné podmínky a psům se snažíme vybrat toho nejvhodnějšího člověka," říká vedoucí útulku Ivana Kašpárková.

Občas se sice stane, že někdo psa vrátí, ale většinou se zpátky dostane díky namátkové kontrole, která zjistí, že vše není tak, jak má být. Pak útulek lidem psa odebere.

„Noví majitelé musí podepsat, že budou dodržovat určitá pravidla, a pokud tomu tak není, předávám nedodržení smlouvy přestupkové komisi," vysvětlila postup útulku Kašpárková.