Více než čtyři miliardy korun by chtěl získat Pardubický kraj v novém programovacím období v letech 2014 až 2020 z Integrovaného operačního programu (IROP). Evropské dotace by měly směřovat zejména do dopravy, školství, sociálních služeb a zdravotnictví. Další tři miliardy korun očekává z jiných programů.

Hejtmanství plánuje, že z peněz unie opraví některé silnice druhé a třetí třídy a bude pokračovat ve zdokonalování integrovaného dopravního systému. Dotace by měly také pomoci při úpravách pardubického zámku a krajské knihovny. Velká část financí bude investována do zateplení budov a objektů v majetku kraje.

Kromě IROP chce hejtmanství získat evropské peníze i z dalších dotačních titulů. „Pardubický kraj má jako příjemce dotace ambici realizovat v programovém období 2014 až 2020 projekty v celkové výši více než sedm miliard korun," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Stejnou částku, tedy sedm miliard korun, by chtěl z evropských peněz využít také Královéhradecký kraj. Pět a půl miliardy korun by mělo pocházet z IROP.

Kraj chce být připraven a už nyní připravuje projekty v různých oblastech od modernizace silnic, budování cyklostezek až po opravy některých památek.

„Máme zpracované předběžné plány a vytipované akce, které bychom chtěli řešit z jednotlivých dotačních programů," vysvětlil náměstek hejtmana Otakar Ruml. Kraj chce například získat peníze na rekonstrukci objektu Gayerových kasáren pro potřeby Muzea východních Čech.

Obě města by měla mít k dispozici také dotační program integrovaných územních investic (ITI) pro metropolitní oblast Hradubické aglomerace. Celkem by z něj mohly vyčerpat 12 miliard korun.