WAZA ukončila královédvorské zahradě členství údajně za nedodržení etického kodexu. „Rozhodl se tak výbor WAZY, ovšem ke způsobu, jakým s námi tato organizace jednala, jsme sami uvažovali o vystoupení," podotkla tisková mluvčí zoo Jana Myslivečková a pokračovala: „Konkrétní důvod ukončení členství nám WAZA nesdělila, ani s námi o tom nejednala."

Je tedy zajímavé, že na možnost vyloučení královédvorské zoo z organizace upozornilo v dopise adresovaném hejtmanu Královéhradeckého kraje Lubomíru Francovi již v květnu tohoto roku Sdružení Safari Archa 2007, které dlouhodobě kritizuje vedení zahrady.

Podle slov mluvčí nebude mít ukončení členství v organizaci vliv na chod zahrady. „V žádném případě nepřijedeme o zvířata, protože WAZA žádná nevlastní. Nenastanou ani zásahy do chovů či do transportů zvířat. Na světě je přes dva tisíce zoo a akvárií a jen 250 z nich jsou členy," řekla Jana Myslivečková. Královédvorská zoo naopak ušetří peníze za členství, které investuje do dalšího rozvoje zahrady.

Vedení nemá ani strach z případné izolace od jiných zoologických zahrad, spolupráce s nimi bude pokračovat i nadále. „Od ostatních zoo již chodí dopisy s vyjádřením podpory. Krok WAZY nechápou a naopak píší, že v chovu ohrožených zvířat by se některé zahrady, jež jsou členy WAZY, mohly od nás učit," poznamenala Jana Myslivečková a dodala: „Od roku 2010 nejsme ani v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií a neměli jsme problémy. Naopak jsme získali cenná zvířata, například nepříbuzného lva indického, který přijel ze Zoo Hyderabad v Indii."

Zůstali v EARAZE

ZOO Dvůr Králové z EAZY vystoupila na konci června 2010. Tento krok podle tehdejšího vyjádření ředitelky Dany Holečkové učinila proto, že někteří představitelé EAZY poškodili dobré jméno královédvorské zoo. Také tak reagovala na dvouleté podmínečné vyloučení za údajné porušování pravidel v evropských záchranných programech. S EAZOU se královédvorská zoo rozcházela v názoru na stěhování čtyř severních bílých nosorožců do africké rezervace Ol Pejeta.

Naopak nadále ZOO Dvůr Králové zůstává členem Euroasijské asociace zoologických zahrad, EARAZA.