Ty tam jsou doby, kdy jsme jako dospívající před rodiči či učiteli schovávali kouřící cigaretu za zády, hledali si pro tuto „libůstku" úkryty a pak marně vymýšleli, čím se zbavíme nikotinového dechu. Čas se posunul vpřed a kouřící cigareta už není „IN". „Správné" a „zdravé" je teď kouřit e-cigarety, nebo, jak vznešeně říkají mladí youtubeři - vaporizéry.

A aby svým slovům ještě dodali váhu, ukazují potenciálním zákazníkům, převážně z mladší generace, kouřové vapotriky, které mají pod jejich příspěvky tisíce lajků. A youtubeři si mnou ruce.

Ruce si mnou i výrobci e-cigaret, kteří vsadili na tento styl propagace, jež jim do svých řad žene novou mladou krev e-kuřáků. Proti tomuto postupu však protestují neziskové organizace a lékaři. „Je šílené, že v terénu narážíme i na poměrně malé děti, odhadem tak dvanáctileté, s elektronickou cigaretou v ruce," říká vedoucí hradecké neziskové organizace Prostor Pro Gabriela Lepková s dodatkem, že aktuální situace je bohužel taková. Děti si absolutně nepřipouštějí žádná rizika spojená s vapováním.

„Je to pro ně prostě trendy záležitost. Obdivují youtubery, kteří ve svých videích předvádějí různé vape triky," uvedla Gabriela Lepková.

V okolí škol, v parcích, ale i v nákupních centrech často pracovnice neziskové organizace Prostor Pro narážejí na „vapující" děti, které se zhlédly v tricích youtuberů, kteří jim přes internet namlouvají, že kouření e-cigaret je vlastně zdravé.

Chemické mixy

„Rizik je spousta, přestože se říká, že jsou zdravější než běžné cigarety. Podle mého názoru je jedním z největších rizik právě to, že si děti kouřící e-cigarety žádná rizika nepřipouští," oponuje Gabriela Lepková z hradeckého nízkoprahového centra Prostor Pro.

Za pravdu jí dává i primář plicní kliniky hradecké fakultní nemocnice Vratislav Sedlák. „Popularizace e-cigaret youtubery je hlavně pro děti extrémně nebezpečná věc. Není dobré, aby si děti již v mladém věku vytvářely jakékoliv závislosti," uvedl primář a dodal, že kromě psychické závislosti jsou v případě e-cigarety děti vystaveny i daleko horšímu riziku. Náplně vaporizérů jsou totiž stále pochybné.

„Vyrábějí se povětšinou v Číně, nebo pocházejí od výrobců, o kterých toho moc nevíme. Ale je to mix chemických látek, kdy každý kuřák e-cigarety potenciálně vdechuje nebezpečné látky," uvedl primář plicní kliniky Vratislav Sedlák. Připomněl, že medicína se zatím k tomuto „kouření" staví nejednoznačně. „Problém je v tom, že klasické cigarety mají podobné složení a není těžké je laboratorně zjistit. U e-cigaret je to složitější. Zatím sbíráme data," dodal Vratislav Sedlák. Vaporizéry podle něj v některých případech využívají odvykací centra k „léčení" kuřáků, ale do dětských rukou rozhodně nepatří a děti by k nim rozhodně neměly mít přístup.

Podle Gabriely Lepkové je však toto přání nesplnitelné: „Častá praxe je taková, že si dítě starší 15 let objedná přes internet zásilku, na poště si ji na občanku vyzvedne, chvíli ji užívá, a pak prodá dál. Prodejci je pak jedno, je-li zájemci třeba 12 let," uvedla zástupkyně Prostor Pro s dodatkem, že nejúčinnějším řešením, stejně jako u podobných rizikových jevů, je prevence. „A tu pravidelně děláme. S dětmi o tomto problému hovoříme jak na školách, tak v našem centru," dodala Gabriela Lepková.