Celkem  se tohoto projektu s názvem projektu Nuckids účastnilo 76 dětí z 13 zemí světa.

Každý rok píše skupina režisérů, skladatelů, básníků a scénáristů nový scénář. „Děje těchto muzikálů se v mnohém odvíjejí přímo od toho, jaké děti se projektu účastní, záleží na jejich energii, talentu, schopnostech, scénáře se doslova „dělají na zakázku“ každému kolektivu,“ říká režisér Vladimír Karabanov.

Představení roku 2017 se jmenovalo „Prostě letní déšť“. Týkalo se života současných dětí v v Moskvě. Tématem byla dětských setkání, seznamování, přátelství a poznávání světa dospělých.

Pavel a Josef se už několik let věnují klasickým standardním a latinskoamerickým tancům, jejich dovednost nezůstala opomenuta ani v představení. „Měli jsme v muzikálu mnoho různých rolí a čísel. Vystupovali jsme na scéně mnohem více, než jsme čekali,“ říká Josef Prouza.

Žáci z Náchoda se zúčastnili dětského mezinárodního projektuZdroj: Archiv Nuckids

Nehledě na to, že děti přijely z různých zemí světa, během trvání akce se seznámily a spřátelily. „Nejdříve jsme si moc nerozuměli, ale během zkoušek jsme se sblížili a naučili se domluvit v různých jazycích,“ říká Pavel Musil. „Naučili jsme se zpívat písně muzikálu a často jsme je zpívali všichni společně.“

Za tři týdny děti skončily s přípravou muzikálu a poté ho předvedly v několika městech Ruska a Maďarska. Pavel a Josef viděli nejen Moskvu, Petrohrad a Nižnij Novgorod, ale i dříve turistům nepřístupné atomové město Sarov. V Maďarsku se představení uskutečnila ve městech Kalocsa a Paks, nedaleko kterých se nachází v Maďarsku jediná atomová elektrárna Paks.

„Pedagogové, kteří se nám věnovali, byli opravdoví profesionálové. Pomohli každému dítěti předvést své kladné stránky, objevit svůj talent, každý účastník projektu si v něm našel své místo a stal se jeho neoddělitelnou součástí. A nemělo na to žádný vliv, z jaké země pochází, zda z Číny, Indie, Česka, Bangladéše nebo Maďarska,“ říká Pavel Musil.

Projekt Nuckids se organizuje již 9 let a české děti se ho účastní od roku 2014.

Zuzana Sommerová