Omluvu totiž i přes rozhodnutí soudu Zeman už 22 let dluží bývalému poslanci Federálního shromáždění za ODS a později šéfovi náchodské policie Milanu Hruškovi. O něm Zeman v roce 1992 prohlásil, že „s jistými obtížemi absolvoval pouze sedm tříd základní školy a jednu třídu opakoval."

Milan Hruška jako federální poslanec  v r. 1992.Hrušky, jenž žije v Červeném Kostelci, se to těsně před nástupem do funkce policejního šéfa dotklo a tehdejšího šéfa ČSSD zažaloval. Soud mu nejdříve přisoudil stotisícovou satisfakci a veřejnou omluvu, po Zemanově odvolání vrchní soud v roce 1994 snížil finanční náhradu na 20 tisíc. Zatímco peníze Zeman poslal, soudem přikázané omluvy se Hruška nedočkal.

„Pokuta byla zaplacena, pro mě je ten případ uzavřený," prohlásil v roce 1997 Zeman. Hruška se ale omluvy pak už nedomáhal.

„Omlouvat se, to přece pan Zeman z principu nedělá. Pustil jsem to z hlavy, můj čas je drahocennější, než lítat do Prahy po soudech. Rozsudek mám a to mně stačilo," řekl včera Hruška. Připomněl rovněž, že u vrchního soudu se Zeman snažil o snížení finančního odškodnění kvůli tomu, že je prý nemajetný.

Na základní škole měl Hruška podle svých slov nejhorší známku trojku. Vyučil se opravářem zemědělských strojů a pracoval jako horník. V 90. letech si kvůli nástupu na policii večerně dodělal maturitu na průmyslové škole.

K soudu dal nařčení o sotva vychozené „základce" kvůli tomu, že mu začaly chodit zlé anonymy. Urážky podle Hrušky těžce nesla jeho matka i desetiletý syn.

„Tady na malém městě vás všichni znají a pak vás nějaký blb začne pomlouvat? Přirozená inteligence se skládá z něčeho jiného než z encyklopedického vzdělání. Strašné bylo, když třeba moje maminka jela vlakem a přes uličku slyšela, jak se dvě paní baví stylem – slyšela jste to, jaký nevzdělanec teď povede naši policii?" vzpomíná Hruška.

Dodnes se domnívá, že Zeman se do něj obul kvůli snaze Hrušky radikálně změnit zažité předrevoluční pořádky na náchodské policii. „Zeman si myslel, že vysoká škola StB je pro policistu dostatečným vzděláním a chtěl, aby tam nadále vládly staré kádry."

Dnes 57letý Hruška vydržel v čele náchodské policie pouze dva měsíce, pak na vlastní žádost odešel.

Hruška či vnučka po Peroutkovi Terezie Kaslová nejsou zdaleka jedinými, kterým soudy přiřkly omluvu od Zemana. Kvůli pomlouvačným lžím prohrál soud i s poslancem ČSSD Jozefem Wagnerem, novinářem Ivanem Brezinou, politikem ODS Miroslavem Mackem a spory vedl i s dalšími. Jednou dokonce musel zaplatit 20 tisíc za pohrdání soudem, když dva roky ignoroval verdikt, který ho odsoudil k omluvě.