V souvislosti s francouzským předsednictvím Evropské unie, oslovila francouzská policie prostřednictvím svých zástupců Europolu členské státy EU, aby tuto akci podpořili.

„Obsahem francouzského návrhu bylo zorganizovat rozsáhlou mezinárodní operaci zaměřenou na detekci nelegálně převážených zbraní, jejich částí a munice z jihovýchodního Balkánu do západní Evropy. Hlavním cílem kontrol byla osobní a nákladní vozidla, vlaky a autobusové spoje,“ informovala nás krátce po skončení akce Pavla Kopecká z Policejního prezidia České republiky.
Operace „Diligence“ byla zaštítěna centrálou Europolu v Haagu a v ČR byl vytvořen realizační tým, který celou operaci v rámci republiky připravoval a koordinoval. „K operaci se kromě České republiky připojilo dalších 22 států Evropské unie s podporou Švýcarska a Chorvatska,“ dodala na vysvětlenou Pavla Kopecká.

Vedle Europolu byly do celé akce zahrnuty i další útvary Policie ČR. Konkrétně se jednalo o službu kriminální policie a vyšetřování, dopravní, pořádkovou, cizineckou a železniční policii a Leteckou službu P ČR. Svůj podíl na celé operaci nese i Celní správa a Hasičský záchranný sbor.

„Operace trvala 24 hodin a podílelo se na ní více jak 250 policistů,“ říká vedoucí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV) Petr Matlach a dále doplňuje: „Od nedělního odpoledne do pondělního rána se s kontrolami mohli lidé setkat na čtyřech místech v České republice“. Kromě již zmiňované Bělovsi to byly Rumburk, Dálnice D1 a Sokolov.

Výsledek akce přinesl podle slov z policejního prezidia řadu poznatků a zkušeností týkajících se spolupráce mezi jednotlivými složkami. „V průběhu operace bylo na čtyřech stanovištích zkontrolováno zhruba 300 nákladních a osobních vozidel a vybrané mezinárodní vlakové spoje,“ uvádí Matlach.

Vedle policistů a hasičů se operace zúčastnilo 70 příslušníků celní správy. “Do kontrol jsme zapojili dva mobilní rentgeny a služební psy,“ říká Jiří Barták, tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel, a neopomíná zmínit příklad jednoho úspěšného odhalení: „Při kontrole mezinárodního rychlíku z Rumunska jsme objevili 82 gramů metamfetaminu.“

Jaký byl výsledek operace konkrétně na hraničním přechodu v Bělovsi nám však Pavla Kopecká nemohla prozradit. Uvedla jen, že zde byly zaznamenány dopravní přestupky. „Výsledky celé operace, které budou zahrnovat údaje ze všech zúčastněných zemí, budou zveřejněny centrálou Europolu v Haagu po jejich analytickém vyhodnocení,“ vysvětlila, a dodala, že tato operace byla ukázkou schopností a možností spolupráce mezi bezpečnostními složkami napříč Evropou se zaměřením na jakýkoliv kriminální problém. „Zainteresované složky tímto názorně demonstrovaly účinný nástroj v boji proti organizovanému zločinu v rámci celé Evropské unie,“ uzavřela Pavla Kopecká.