„Je mi to moc líto, že mou rukou zemřel člověk. S tím se nikdy nesmířím," řekl v úterý obžalovaný soudcům.

Okolnosti, za nichž čin spáchal, i to, že tělo zavražděné ukryl a policistům oznámil, že se pohřešuje, by mu však mohly u soudu přitížit. „Je ohrožen trestní sazbou 15 až 20 let, případně trestem výjimečným," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Dvě rány do spánku

Vražda se stala na začátku března v rodinném domku, kde Polcar a jeho devětadvacetiletá přítelkyně žili. Už nějaký čas prý měli mezi sebou rozpory. Podle obžalovaného se jejich vztah změnil, když se k němu dívka přistěhovala. Zjistil prý, že mu lhala a měla dluhy. Řekl, že změnu jejího chování neunesl.

Osudného večera prý byli pod vlivem alkoholu a pohádali se. Polcar tvrdil, že přítelkyně měla v ruce nůž a naznačila bodnutí, on se lekl, popadl jiný nůž  a začal ji bodat.

Podle obžaloby dívce zasadil osm ran do obličeje, krku, ruky a těla. Zraněná se dostala do obývacího pokoje, ale muž na ni znovu zaútočil a mlátil ji paličkou na maso do zátylku tak, prudce, že se palička rozpadla. Když dívka ztratila vědomí, došel muž do dílny u domu, kde si vzal z trezoru pušku.

„S puškou se vrátil k ležící poškozené a na tuto dvakrát z bezprostřední blízkosti vystřelil do oblasti jejího levého spánku," uvádí se v obžalobě. „Nechtěl jsem aby cítila případnou bolest," řekl obžalovaný.

Dům pořádně uklidil

Dalšího dne ráno Polcar naložil tělo do auta a odvezl do lesa, který byl součástí revíru, kde  působil jako myslivec.

Pak oznámil policistům i dívčiným rodičům, že dívka zmizela. Dokonce popsal, co měla na sobě. „Naposledy byla spatřena 5. března 2014 ve večerních hodinách v ulici K Dolíčku v Nových Jesenčanech. Na sobě by měla mít černou bundu, modré riflové kalhoty a vysoké kozačky černé barvy," uvedli tehdy ve výzvě policisté.

O dva týdny později poslal muž dívčiným rodičům její doklady. Policie zjistila, že zásilka byla vhozena do poštovní schránky v Kolíně.

V té době však už policisté Polcara podezřívali. „Policie u něj  opakovaně dělala domovní prohlídky. On však vše uklidil a vyčistil peroxidem," řekla státní  zástupkyně. Podle ní však muž zřejmě nakonec neunesl tíhu viny a doznal se.

Ve středu soud pokračuje výslechem soudních znalců.

Falešná stopa
Tím, že odeslal dívčin občanský průkaz, si pachatel příliš nepomohl. „Zlomovým momentem prověřování bylo, když jsme zjistili, že doklady, které přišly na adresu rodičů od neznámého odesílatele, právě odeslal její bývalý přítel," řekl po jeho zadržení náměstek pardubického krajského ředitele Milan Šimek.
Podle něj chtěl Polcar policisty svést ze stopy, ale tento jeho krok naopak vyšetřovatelům pomohl.
„Byl to jeden z nejsložitějších a nejzávažnějších případů za dobu fungování pardubické policie," uvedl Šimek. Na případu pracoval stálý tým asi 20 policistů, dalších 150 policistů se zapojilo do pátracích akcí.