Oběšeného muže našli lidé začátkem května v Malšově Lhotě. Své důvody sepsal do textové zprávy na mobilním telefonu. I když je policie nezveřejnila, je možné, že šlo o finanční problémy.

Finanční krize totiž spustila další vlnu sebevražd na Hradecku. „Nejčastějším důvodem jsou zdravotní problémy. V poslední době se k tomu stále častěji přidávají finanční potíže. Lidé to uvádějí v dopisech na rozloučenou, které najdeme zhruba ve čtyřiceti procentech případů,“ uvedla mluvčí hradecké policie Marta Trávníčková.

Od začátku letošního roku si vzalo život deset lidí. Hlavní „sezona“ sebevrahů přitom jindy začíná až na podzim. „V té době dochází k nárůstu depresí. Může to také souviset i s blížícími se Vánocemi,“ míní psycholog Miloslav Pleskač.

Nejčastějším způsobem zabití je stále oběšení. Mezi další „oblíbené“ odchody ze světa patří předávkování léky, skok pod vlak nebo z budovy, utonutí, bodnutí a v neposlední řadě také zastřelení.

„Oprátku používají většinou muži. Jsou zručnější a umějí si ji lépe udělat. Prášky jsou pohodlnější a navíc nedochází k poškození těla. Někdy je lidé používají k demonstrativním sebevraždám,“ uvedl psycholog z hradecké univerzity Jan Lašek.

Podle zkušeností policistů se ve skutečnosti nechce zabít pětina sebevrahů. Letos kriminalisté zaznamenali už čtyři podobné případy.

„Lidé tak chtějí upozornit na sebe nebo své problémy. Zhruba před třemi lety jsme měli případ, kdy se kvůli potížím s přítelem rozhodla zemřít 53letá žena. U lesního hřbitova si podřezala žíly. Pak zavolala na linku 158 a udala nám polohu. Kdy jsme ji našli, tak byla pořezaná, ale komunikovala,“ řekl šéf hradecké policie Josef Macháček.

Počet sebevražd:

√ Rok 2005: 20 sebevražd
√ Rok 2006: 27 sebevražd
√ Rok 2007: 36 sebevražd
√ Rok 2008: 26 sebevražd
√ Od 1. 1. do 25. 5. 2009: 10 sebevražd
√ Od 1. 3. do 25. 5. 2009: 3 sebevraždy