O peněženku s veškerými doklady přišla za velmi dramatických okolností na náměstí 28. října šestnáctiletá dív­ka. „Obestoupili mě dva muži. Prohledali mi kapsy. Neubránila jsem se. Ukradli mi peněženku,“ vyprávěla vyšetřovatelům vystrašená dívka. Nakonec měla štěstí. Ne snad proto, že by policisté násilníky dopadli, ale protože údajnou oběť neobvinili z poškozování cizích práv. Všechno si totiž vymyslela.

„Peněženku ztratila a nevěděla, jak to má říct doma. Podobných případů je stále hodně. Zhruba jednu třetinu loupeží si lidé na Hradecku vymýšlejí,“ uvedla mluvčí policie Anna Pešavová.

Důvodů, proč lidé hlásí nesmyslná přepadení, je podle kriminalistů celá řada. „Kromě ztracených věcí, často v opilosti, může jít o zamaskování prohry na automatech nebo finančních problémů firmy. Vyšetřovali jsme třeba přepadení benzinky, a nakonec se ukázalo, že prodavači chtěli zakrýt manko,“ řekl policista, který odmítl zveřejnění jména.

Občas se policie setkává i s kuriózními případy. Do historie se například zapsal nález nahého 20letého muže v Labské Kotlině. Mladík hlídce tvrdil, že mu věci někdo ukradl. Při vyšetřování vyšlo najevo, že je nechal u homosexuálního milence.

„Lhaním se oběti stávají pachateli. U jednoduchých případů mohou dostat pokutu 50 tisíc korun. Pokud policie na pátrání nasadí velké množství sil a techniky, mohou být trestem až dva roky vězení,“ řekla policejní mluvčí.

Celkový počet loupeží neklesá, naopak. Vloni kriminalisté na Hradecku vyšetřovali 43 přepadení. Od ledna do května jich napočítali 16, letos za stejné období už 22.

„Oběti loupeží by si neměly hrát na hrdiny. Většina útočníků je totiž ozbrojená. Měly by raději peníze odevzdat a pak ihned případ nahlásit policii. Mnohdy k nám lidé chodí třeba až druhý den, což dává pachateli velký náskok,“ dodala Pešavová.

Objasněnost loupeží se pohybuje okolo 30 procent.