Ta mu sice platila za jeho služby podle smlouvy, ale to mu nebránilo v tom, aby si za takřka dalších deset let „nepřivydělal“ z firemní kasy o dalších takřka šest milionů korun.

„V době od konce roku 2001 do poloviny roku 2010 postupně, nejméně ve 214 případech, převedl z firemního účtu společnosti Eko Service neoprávněně na několik účtů 5,7 milionů,“ stojí mimo jiné v obžalobě, kterou v těchto dnech řeší královéhradecký krajský soud. Kotlewski, který u soudu vypovídal v pondělí, uvedl, že část peněz použil na splacení leasingu ve své autodopravě. „Některé prostředky využil také na výplatu svých zaměstnanců a chod firmy,“ uvedl státní zástupce Vladimír Prokop.


Firma účetního nekontrolovala

Jednatelé náchodské firmy se6. záříu hradeckého soudu shodli, že Kotlewski měl od nich od začátku plnou důvěru, ale netuší, jak se mohl dostat k aktivačním kódům, které k neoprávněným převodům potřeboval. „Nikdo z nás není účetním, a tak jsme si najali pana Kotlewského. Zdál se jako slušný člověk. Kam ale firemní peníze posílal jsme nikdy nekontrolovali. Jen jsem se dívali na celkový stav účtu, ale kontrolovat jejich tok nás nenapadlo,“ uvedl jednatel společnosti Josef Buben. Zároveň dodal, že dohled nad účetním měla ještě další osoba – daňová poradkyně. Tu si do firmy přivedl ale právě Kotlewski. „Náchod je strašně malé město. Protože se opravdu v penězích nevyznáme, věřili jsme panu Kotlewskému, že sežene adekvátní osobu. Tu prý nalezl ve Zlatých stránkách. Ale za celou dobu jsme neměli žádné podezření, že nás účetní podvádí,“ řekl Buben.

Účetní, který na svůj verdikt čeká ve vazbě, tvrdí, že si peníze jen půjčil a všechny je hodlal splatit. „Obžalovaný se hájí tím, že některé peníze vrátil zpět. Podle něj to bylo takřka dva a půl milionu korun. Provedený audit ale dokazuje, že vrátil něco málo přes milion,“ řekl státní zástupce. Rozsudek by mohl padnout dnes. (Petr Vaňous)