Oddychový čas si zřejmě vzali zloději na Hradecku. Policisté nemuseli o uplynulém dušičkovém víkendu řešit ani jednu krádež věcí z hrobů na hřbitovech.
„Takhle klidné Dušičky už opravdu velmi dlouho nepamatuji,“ řekl operační důstojník hradecké policie.

Podle mluvčí městských strážníků Evy Čížkové je možné, že se případy krádeží projeví až v dalších dnech. „O odcizených věcech se dozvíme dva tři dny po víkendu, až se lidé na hřbitovy vrátí,“ uvedla mluvčí. „Doufám, že žádné krádeže nebyly. Jestli ano, tak na ně přijdeme v pondělí, až si začnou lidi stěžovat,“ potvrdila Jiřina Brožová, vedoucí správy hradeckých hřbitovů.

Jedinou událostí, kterou městští strážníci v souvislosti s Dušičkami letos museli řešit, byla oslava halloweenu partičky pěti mladých lidí, která se odehrála v noci na neděli u lesního hřbitova v hradecké čtvrti Malšovice. „Tři dívky a dva chlapci kolem dvaceti let měli na trávě u hřbitova oheň, přes který skákali. Popíjeli alkohol a vyzpěvovali. Za rozdělání ohně na nepovoleném místě hlídka všem udělila pokutu 500 korun a oslavu rozpustila,“ dodala Eva Čížková.

Strážníci měli také plné ruce práce s dopravou v okolí lesního hřbitova. Radnici se totiž stále nepodařilo kvůli odporu ekologů vybudovat u hřbitova důstojné parkoviště, a tak hlídky musely řidiče usměrňovat.

Jedny z nejčernějších Dušiček zažili hradečtí policisté před dvěma lety, kdy neznámý žhář poškodil a zneuctil čtyři hroby na lesním hřbitově. Hmotnou škodu policie vyčíslila na tři tisíce korun.

Květiny pro mrtvého tanečníka

Chrudim – O Dušičkách položila Eva Kratochvílová nejhezčí kytici na hrob člověku, který není z její rodiny, a dokonce ho nikdy v životě nepotkala. Nezanedbává ani svoje blízké zesnulé, ale za Eduardem Jetelem chodí na hřbitov U Kříže už přes třicet let.

„Naše maminka Mucena s ním prý tancovala,“ vysvětluje 72letá Chrudimačka. „To je Edáček, můj tanečník, říkala maminka. Ale nevím, jestli trochu nekecala, protože byl o dvanáct let starší než ona,“ dodává Eva Kratochvílová.

Eduard Jetel padl v první světové válce. Zemřel na bojišti v roce 1917. Úředník, který musel do války. Údajně pocházel z poměrně zámožné rodiny provozující hostinec na Kateřině. Byl svobodný a měl sestru, ta však zemřela na tuberkulózu.

„Zřejmě vymřeli všichni, teď je hrob opuštěný a neudržovaný. Kdysi na něm bývala krásná bronzová výzdoba s amforou. Někdo ji ukradl,“ říká Eva Kratochvílová s hořkým úsměvem.

A vypočítává, že za Edáčkem na hřbitov zamíří nejen na Dušičky, ale i o Vánocích nebo Velikonocích. Tanečníka maminky Muceny vždycky odmění rostlou vázanou květinou. „Ne, neměla zvláštní jméno, ona byla Jana. Svátek slavila v den, kdy je v kalendáři Jan Nepomuk, proto Mucena,“ dodává k neobvyklé přezdívce své matky Eva Kratochvílová.

Na hrobě Eduarda Jetela teď leží růžové chryzantémy v žardince. „Jen aby po nás správa hřbitova nechtěla poplatek za místo, když se provalilo, že sem chodíme,“ dodává v žertu manžel Evy Kratochvílové, který ji za Edáčkem pravidelně doprovází.